Spirituální srdce Paříže

22. prosinec 2013

Slavná Notre Dame slavila letos 850. narozeniny. Oslavy výročí položení základního kamene přitáhly k pařížské katedrále pozornost Francouzů i turistů z celého světa. Možná si někteří položili otázku, zda je chrám Matky Boží skutečně duchovním centrem Paříže.

Pro mnoho Francouzů je katedrála Notre Dame jakýmsi magickým středobodem a to nejen Paříže, ale i celé Francie. Většina důležitých okamžiků dějin této země je s ní nějak spojená. Jisté je, že představuje důležitý bod spirituality a náboženského života, říká náš průvodce katedrálou Christian Citeau. Upozorňuje také na místo na prostranství před katedrálou, odkud se počítá vzdálenost na francouzských silnicích.

Samotná katedrála Notre Dame je podle teologa Antoina Guggenheima důležité místo pro duchovní život diecéze. Současný pařížský arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois , tady každou neděli slouží mši svatou.

„Osobně bych vám při hledání spirituálního srdce Paříže doporučil navštívit dvě místa“, říká Antoine Guggenheim. Především kostel Saint Gervais, kde se modlí komunita Jeruzalém. Jejich liturgie je tak krásná, že někteří lidé konvertují přímo při mši.

Bratři a sestry z Komunity Jeruzalém se snaží žít mnišskou spiritualitu uprostřed velkých měst, modlit se za všechna napětí, která se v nich koncentrují a zároveň se neoddělovat od místních obyvatel. Pracují na poloviční úvazek, pokud je to možné dál v profesi, kterou vykonávali před vstupem do komunity.

Dalším silným spirituálním místem je podle Antoina Giggenheima Karmel na Montmartru nedaleko vyhledávané baziliky Sacré Coeur;
kde se sestry modlí za Paříž. Cílem mnohých poutníků je také Rue du Bac, místo spojené s živou mariánskou úctou.

Těm, kteří hledají spíš teologické odpovědi na otázky dnešní doby bych rozhodně doporučila Collége des Bernardins, asi nejkrásnější gotickou stavbu v Paříži, která slouží jako místo dialogu víry a sekulární společnosti. Ať už jsou tedy vaše preference jakékoli, nabídka duchovních zážitků je v Paříži opravdu bohatá.

Spustit audio