Šplháme na emoční vrcholy. Do kolen vás dostanou novinky od Vagabon, dné nebo Astra King

21. červen 2023

Kamerunsko-americká zpěvačka Vagabon na sebe upozorňuje čerstvým singlem Can I Talk My Shit?, jehož hlavním tématem je objevování sebe sama. Producentka Astra King se vydává podobným směrem a v novém singlu Make Me Cry se noří do svých emocí. Emotivně laděné je i nové album tuzemského producenta dné, přestože se zabývá naprosto všedními, každodenními strastmi a slastmi. V novinkové rotaci Radia Wave najdete i čerstvé kytarovky od kapely Tamara nebo amerických Osees.

Vagabon - Can I Talk My Shit?

Credits: Laetitia Ange Tamko, Donna Missal, Jack McLaine, Trayer Clancy Tryon
Label: Nonesuch
Album: Sorry I Haven't Called

Kamerunsko-americká zpěvačka Vagabon vydává v polovině září nové album Sorry I Haven’t Called a na svůj třetí studiový počin upozorňuje čerstvým singlem Can I Talk My Shit. Tématem nové písně je objevování sebe sama, svých emočních vrcholů a propadů a také připravenost na změnu. „Vážně jsem připravená, připravená vyrazit. Připravená když řekneš,“ zpívá Vagabon v refrénu. Skladbu produkoval Trayer Clancy Tryon a Vagabon na ni pokračuje v míchání indie rocku s rapem nebo R&B. Hudbu mimo škatulky lze čekat i na nové desce, která vychází 15. září.

dné - Romantic Options

Credits: Ondřej Holý, Jenovéfa Boková, Sofie Fiurášková, Dalibor Vinklar
Label: Platoon
Album: Basic Living

Český producent Ondřej Holý aka dné, který za svůj albový debut These Semi Feelings, They Are Everywhere získal tři hudební ceny, vydává novinku Basic Living. Album se zabývá všedností každodenního života a je protikladem k umění o „konci světa” nebo společenských problémech. „Všechno to jsou validní zdroje pro umění, jen jsem chtěl udělat písně o tom, co se děje mezi tím,“ říká dné. Napříč osmi skladbami a jejich popisnými názvy se tak potýkáme s randícími peripetiemi, focením rostlin v kavárnách pro obsah na sociální sítě nebo si připomínáme, že zdravotní problémy jsou otrava. Z nahrávky, která oficiálně vyšla 19. června u labelu Platoon (ale mohli jste ji slyšet v předstihu v exkluzivní premiéře Radia Wave), vybíráme do playlistu skladbu Romantic Options.

Osees - Goon

Credits: John Dwyer, Tim Hellman, Dan Rincon, Paul Quattrone, Tomas Dolas
Label: In The Red
Album: Intercepted Message

Psychedelický garážový projekt sanfranciského hudebníka Johna Dwyera existuje od konce devadesátých let a za tu dobu vystřídal různá jména, která odráží evoluci kapely. Co zůstává je láska k excentrickým zvukům, punkový přístup a také nevídaná píle – Dwyer vydává pravidelně jedno album za rok. Z Thee Oh Sees jsou aktuálně Osees a pod touto značkou vyjde v polovině srpna nové album Intercepted Message. Desku s pořadovým číslem dvacet sedm ohlašuje skladba Goon, v níž Dwyer do nervních kláves a zběsilé rytmiky vykřikuje, že je rváčem ve dne i v noci. Osees rozhodně i na této nahrávce pomáhá, že mají k dispozici hned dva bubeníky.

Suki Waterhouse - Every Day's A Lesson In Humility ft. Belle & Sebastian

Credits: Christopher Geddes, David McGowan, Richard Colburn, Robert Kildea, Sarah Martin, Stephen Jackson, Stuart Murdoch, Suki Waterhouse
Label: Sub Pop
Album: Every Day's A Lesson In Humility single

Jedenatřicetiletá herečka a modelka Suki Waterhouse se loni vrhla na hudební dráhu, na které ji pod svá křídla vzalo vydavatelství Sub Pop. Po dobře přijatém albu I Can’t Let Go se letos hudebnice objevuje i na labelové kompilaci a rovnou s legendárními Belle & Sebastian. Jejich společný track Every Day's A Lesson In Humility je dobrý soundtrackem k rozjíždějícímu se létu. Čerpá ze zvuku šedesátkových kytarovek a tempem i atmosférou vyzývá k bezostyšnému odpočinku a zvolnění rytmu. „Vítej v mém životě, vítej v mém boji,“ zpívá tu Suki a naznačuje, že už jen ráno vstát je práce, která může být leckdy složitá. Souhlasíme.


Tamara - Kolty

Credits: Magdalena Uhlířová, Natálie Rajnišová, Tamara Staňková, Tereza Klučková, Štěpán Oves
Label: self-released
Album: Halo, tady Gina EP

„Mám kolty u pasu, tak střílej první nebo střelím dřív,“ zpívá se ve skladbě Kolty z EP Halo, tady Gina české kapely Tamara. Na pěti skladbách pětičlenná kapela představuje nově nabytý pragmatismus, a tematizuje komplikované situace a vztahy s lidmi. Autorský přístup prostupuje celým EP. Není se čemu divit, když se o mix skladeb postaral kytarista kapely Štěpán Oves a cover alba vytvořily Magdalena Uhlířová s Natálií Rajnišovou. Ty také napsaly texty celého EP. Kam se kapela posunula od debutové desky Anderson, za kterou získala nominace na hudebních cenách Apollo i Vinyla, si tak můžete čerstvě poslechnout v playlistu Radia Wave.

Astra King - Make Me Cry

Credits: Astra King, Alexander Guy Cook
Label: PC Music
Album: First Love EP

Americká zpěvačka, producentka a nedávná akvizice labelu PC Music Astra King si v roce 2021 získala fanoušky v hyperpopové komunitě díky vydání debutového singlu Silver. Jejího osobitého přístupu k popové produkci si totiž na Instagramu všiml zakladatel PC Music a producent A. G. Cook. Do té doby byla Astra King na internetu téměř nedohledatelná. Spolu s A. G. Cookem vydává i druhý single Make Me Cry, který slouží jako ochutnávka očekávaného EPčkového debutu First Love. Singl odráží zpěvaččinu emocionalitu: „Demo šlo udělat rychle! Ale pak jsem se trápila s tím, jak to převést do plné písně. Plakala, jsem když se nahrával poslední vokál. Smíchy! Bylo to nervové zhroucení, říká Astra King ke genezi singlu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.