Spolupráce s Pražským filharmonickým sborem

30. září 2023

Koncertem na Žofíně jsem přispěli ke 100 letům Českého rozhlasu.

Koncem září jsme byli přizváni, abychom se podíleli na zahájení 89. koncertní sezóny Pražského filharmonického sboru. Koncert se konal v paláci Žofín, kde tak často nezazpíváme, a tak nás opět očarovala noblesa sálu. 

Dětskému pěveckému sboru Českého rozhlasu patřilo samotné zahájení koncertu, pro které jsme vybrali a capella skladbu Rorandum coeli Jana Campana Vodňanského. V další skladbě se k nám přidala PKF - Prague Philhamornia pod vedením německého dirigenta Dirka Kartana. Dalším hostem večera byl houslista Jan Mráček, nyní koncertní mistr České filharmonie. Koncert jsme si užili, bylo nám ctí účinkovat po boku významných muzikantů. 

"Už samotný nástup Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu se sbormistryní Věrou Hrdinkovou vzbudil radostné očekávání. Bylo naplněno vzápětí, prostorou Velkého sálu Žofína se nesly andělské soprány ve skladbě Rorandum coeli Jana Campana Vodňanského. Dětský sbor zpíval v čisté a průzračné ryze vokální hudbě s okouzlující technikou echa, které se neslo z balkonu v provedení čtyř sopranistek. Posluchači, kteří v prvé straně sálu nemohly dívenky na balkoně vidět, byli nepochybně u vytržení, tak působivé bylo využití tohoto efektu. V následující skladbě programu slavnostního koncertu s titulem Tři Nokturna Josefa Myslivečka se k dětskému sboru připojila PKF – Prague Philharmonia. Tři tempově kontrastní nokturna, která dětský sbor zpíval v češtině, dotvářel Dirk Kaftan s neomylně podpůrnou orchestrální dynamikou. Hold publika patřil pak i sbormistryni Věře Hrdinkové, která se ke svým dětem po skladbě na podiu připojila. Následující dění na podiu se opět neslo v propojení sboru, orchestru a Českého rozhlasu." 

1. 10. 2023, Rafael Brom (Klasika Plus)

Celá recenze zde.

Spustit audio