Spor o dvě posvátné hrobky opět zhoršil izraelsko-palestinské vztahy

22. únor 2010

Izrael zařadil dvě z nejvýznamnějších svatyň na západním břehu Jordánu na seznam národního dědictví. Jenže právě Předjordánsko považují za součást svého budoucího samostatného státu Palestinci. A ti teď mluví o možném zhoršení už tak napjatých palestinsko-izraelských vztahů.

Na seznam národního dědictví Izraele byla zařazena Hrobka patriarchů v Hebronu a hrob starozákonní Ráchel u Betléma. V Hrobce patriarchů jsou pochování lidé, kteří souvisí se starým zákonem. Údajně se jedná o ostatky Adama s Evou, Abraháma se Sárou, Izáka s Rebekou a Jácoba s Leou.

Zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Milan Slezák vysvětluje, že svatyně v Hebronu je posvátná pro judaismus i islám. Nakonec ale dodává, že významnější bude pro židy: "I když k některým z těchto lidí se vztahují i Palestinci a Arabové, tak je to součástí starozákonní židovské a křesťanské tradice." Navíc dodává, že pro judaismus to je druhé nebo třetí nejposvátnější místo.

Podle Slezáka je zařazení těchto památek na seznam izraelského dědictví kontroverzním rozhodnutím a stojí za ním určitě i politické ambice.

Spustit audio