Spor o vlastnictví katedrály svatého Víta se blíží ke konci

21. květen 2010

Sedmnáct let trvající spor o vlastnictví katedrály svatého Víta spěje ke konci. Katolická církev se chce dohodnout se státem o společném spravování. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to velký průlom v jednáních o vlastnictví katedrály.

Arcibiskup Dominik Duka Českému rozhlasu řekl, že Metropolitní kapitula chrámu svatého Víta a Kolegiátní kapitula všech svatých na hradě pražském v těchto dnech jedná o stažení ústavní stížnosti kvůli vlastnictví katedrály.

"Ta jednání probíhají a chýlí se ke konci," potvrdil Duka.

Podle rok starého verdiktu Nejvyššího soudu katedrála patří českému státu, proto o ni pečuje Správa Pražského hradu. Ročně ji to stojí 20 milionů korun.

Metropolitní kapitula chrámu svatého Víta a Kolegiátní kapitula všech svatých na hradě pražském před rokem podaly proti rozhodnutí stížnost k Ústavnímu soudu v Brně. Se Správou Pražského hradu se ale chtějí dohodnout na společném spravování chrámu svatého Víta.

Oboustranná jednání potvrdil také mluvčí Hradu Radim Ochvat s tím, že průběh setkání nebude komentovat. Kdyby ke vzájemné dohodě došlo, byl by tak sedmnáctiletý spor o to, čí je katedrála, ukončený. To potvrzuje i soudce Vojen Güttler, který má tuto kauzu na starosti.

„Stěžovateli jsou Metropolitní kapitula u svatého Víta a Kolegiátní kapitula všech svatých na Hradě pražském. Jestliže by chtěly vzít ústavní stížnost zpět, je to možné. Ústavní soud by poté řízení zastavil. To v praxi znamená, že bude muset Ústavnímu soudu právě Duka sdělit, zda chce místo svého předchůdce jako vedlejší účastník řízení před soudem vystupovat," upřesnil Güttler.

„Takové prohlášení se ale nemůže dotknout vlastní ústavní stížnosti, poněvadž stěžovatelem nebyl Vlk, ale právě Metropolitní kapitula u svatého Víta a Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském," dodal.

Podle Güttlera odstupující kardinál Miloslav Vlk už letos v březnu poslal informaci o tom, že po té, co přestane být pražským arcibiskupem, už do sporu o katedrálu nebude mluvit. Proto Ústavní soud vyzval nového arcibiskupa Dominika Duku, jestli chce po Miloslavu Vlkovi pokračovat v ústavní stížnosti.

„Pražského arcibiskupství jsme se na tuto otázku zeptali v minulosti. Podle advokátní kanceláře bylo nutné vyčkat, až se arcibiskup Duka ujme svého úřadu, což nastalo 10. 4. 2010. Nadále hodláme ještě vyčkávat. V případě, že bude nadále Duka vystupovat jako vedlejší účastník řízení a stížnost zúčastněnými subjekty nebude vzata zpět, pak Ústavní soud rozhodne," řekl Güttler.

Podle arcibiskupa Duky jednání mezi Hradem a Metropolitní kapitulou chrámu svatého Víta ještě nejsou u konce. On sám by ale rád dospěl k dohodě, která bude přijatelná pro všechny zúčastněné strany.

Spustit audio