Spor o vyrovnání s církvemi se přesouvá do sněmovny

29. duben 2008

Ve sněmovně se dnes povede bitva o vládní návrh navrácení majetku církvím. Ten má totiž prověřit soudržnost koalice. Vedle opozice odmítají navržený model i někteří občanští demokraté a žádají jeho úpravy. Kabinet tak bude hledat cestu, jak uhájit vládní předlohu a zároveň uspokojit vnitrokoaliční kritiky.

Vládní verze církevního zákona počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Výhrady k zákonu má poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Vadí mu suma, kterou si podle něj sečetla sama druhá strana, i šedesátiletý splátkový kalendář. Záležet teď podle něj bude na ochotě ostatních zákonodárců o věci jednat.

"Teď bude důležité, jak se k tomu postaví také ostatní. Já jsem v podobné situaci už poněkolikáté, bude-li ochota diskutovat, budu s radostí diskutovat a budu se podílet na hledání přijatelné podoby. Když ochota diskutovat nebude, tak to vezmu na vědomí," uvedl Tlustý.

Návrh rozhodně nepodpoří komunisté. Nelíbí se jim totiž výše vyrovnání a doba, po kterou by se mělo církvím vyplácet. Postrádají také vyjasnění pojmu církevní majetek. Jeho rozsah podle KSČM není nikde zjistitelný. Dále si stěžují na nedostatek informací od autorů návrhu, vypočítává expert KSČM na církevní problematiku poslanec Vladimír Koníček.

"Hlavně jsme chtěli podklady, na základě kterých byl majetek ohodnocen. Chtěli jsme rozsah toho majetku a také ohodnocení a ministerstvo kultury ani žádní jiná organizace nám takovéto podklady nedodala," podotkl Koníček.

Sociální demokraté již stejně jako komunisté oznámili, že pro vládní návrh zákona hlasovat nebudou. Podle ČSSD přesahuje možnosti státního rozpočtu, zároveň míní, že vyrovnáním s církvemi naopak vzniká nerovnost, protože jiné právnické osoby nikdy žádné odškodnění nedostaly. Sociální demokraté mají vlastní variantu majetkového vyrovnání.

Vládu pak, jak řekl Radiožurnálu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, viní z politického obchodu. "To, co pokládáme za vážný problém, je fakt, že toto narovnání s církvemi tak, jak bylo koncipováno, je zřejmě dosti špinavým politickým obchodem. Je to výměna hlasů KDU-ČSL pro zvolení Václava Klause za tento zákon," uvedl Sobotka.

To odmítá místopředseda sněmovny, lidovec Jan Kasal. "Já tyto spekulace komunistů a sociálních demokratů nebudu komentovat. Sociální demokraté měli osm let vládnutí na to, aby vztah mezi státem a církvemi dali do pořádku, a nevyužili ten čas. Kritizovat je jednoduché, pro mě je podstatné, že se na tomto návrhu dokázaly shodnout všechny církve, nejen katolická," zdůraznil Kasal.

Dolní komora bude vládní text projednávat zatím v takzvaném prvním čtení, kdy se rozhoduje o tom, zda ho postoupí výborům. Už v této fázi je ale možné jakoukoli předlohu zamítnout a lze očekávat, že návrh na zamítnutí opozice předloží.

Spustit audio