SRN: bilance velké koalice

30. listopad 2007

Velká koalice je v Německu v polovině svého funkčního období a analytici si již od druhé půlky společného vládnutí sociálních demokratů SPD a unionistů CSU a CDU nic neslibují.

Nanejvýš tvrdé šarvátky, ale žádné reformy. Reformám, kvůli kterým vznikla, věští konec. A protože kvůli těžké nemoci své ženy, prodělala čtyři operace, z vlády odstoupil její místopředseda a velký fanda velké koalice v sociální demokracii Franz Müntefering, lze očekávat, že situace se ještě více vyhrotí, protože náladu nebude mít kdo krotit. Německý zpravodajský časopis Der Spiegel napsal, že statika konstrukce společné koalice se změnila a je nepříznivá pro společnou stavbu.

Ukázalo se to hned druhý den po odstoupení pana Münteferinga, který sice zůstal ještě poslancem v bundestagu, ale od vrcholové politiky se již zcela odstřihl, aby se mohl starat v Bonnu jen o svoji ženu. V éteru najednou od 14. listopadu létají slova jako sprosťárna, strana vyděračů atd. "Podle novinářů jde o nejošklivější symfonii roku 2007".

Co se vlastně ještě stalo: Nejspíš dvě věci je možné považovat za důležité, a sice rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové stopnout požadavky SPD na minimální mzdu zaměstnanců pošt a odmítnutí šéfa sociálních demokratů Kurta Becka vstoupit do vlády. Rozhodl se zůstat jako ministerský předseda v Meinzu. A k tomu je třeba ještě připočíst to, že stoupají ceny, konjunktura se zpomalila a díky tomu se státu snižují příjmy z daní.

A protože se blíží zemské volby v Hessensku, Dolním Sasku a v Hamburku, což je vždycky čas, kdy se strany snaží zvýraznit svůj profil, i to koalici samozřejmě nemůže prospívat.

Do této komplikované situace vyslovil Wolfgang Thierse, inspirován odchodem z politiky pana Münteferinga kvůli nemoci své ženy, větu o bývalém kancléři Helmutu Kohlovi, cituji: "Nechat svou ženu sedět ve tmně v Ludwigshavenu, jako to udělala Helmut Kohl, to není rozhodně ideální řešení." Připomeňme, že paní Kohlová trpěla v závěru života těžkou alergií na světlo a nakonec spáchala sebevraždu. Kvůli této větě se rozzlobila půlka unionistů. A ve stejnou dobu se ještě ozývají hlasy, které volají po podpisové akci mezi sociálními demokraty na podporu minimální mzdy.

Takhle charakterizuje současnou politickou scénu v Německu Der Spiegel. Zdá se, že za takové situace by bylo nejlepší najít cestu k předčasným volbám a velkou koalici rozpustit. Jenže, jak píší analytici, neexistuje žádná ústavní jednoduchá cesta k předčasným spolkovým volbám. Kancléřka Angela Merkelová by mohla padnout jen kdyby jí bundestag vyslovil nedůvěřu. K tomu by ale nový kancléř z řad sociálních demokratů musel být zvolen pomocí hlasů levice Lafontaina, a to je za současné situace rovněž zcela nepředstavitelné.

Zbývá tedy možnost, že by pan prezident Köhler rozpustil bundestag, jako se to stalo při odchodu Gerharda Schrödera, ale pokud je známo pan prezident je rozhodnut tuto cestu podruhé nezvolit. Už také proto, že krize velké koalice by mohla rychle vyvolat i krizi celého politického systému.

Zdá se, že existuje jediná možná cesta, sednout si za jednací stůl a hledat společná řešení. Ministryně spravedlnosti Brigitta Zypries ze sociální demokracie na toto téma řekla: "I když máme na řadu témat rozdílné názory, máme od voličů úkol vládnout společně do roku 2009. Já beru tuto odpovědnost vážně. A rozdílné názory na různé věci nejsou ničím nezvyklým v každé koalici a rozhodně nejsou důvodem k tomu, aby se koalice rozpadla." Teprve čas ukáže, jestli tomu tak skutečně bude.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio