Stadiony s Martinem Minhou: Vytlačily Vítkovice legendární Bazaly ze srdcí fanoušků Baníku, nebo jsou jen vynuceným azylem?

5. listopad 2021

Fanoušci Baníku si v roce 2015 prožili trauma. Museli totiž opustit Bazaly ze slezské části Ostravy a přestěhovat se do Vítkovic na atletický stadion svého bývalého rivala. Pro klub, který se původně jmenoval SK Slezská a který strávil na Bazalech 56 let, to byla opravdu těžká zkouška. 

V podcastu Stadiony s Martinem Minhou uslyšíte rozhovor s legendou klubu Tomášem Galáskem o jeho začátcích v Baníku i o trenérské kariéře, stadionem ve Vítkovicích vás provede bezpečnostní ředitel Petr Konderla a přímo na Bazalech zavzpomíná fanoušek Roman Popek na velké zápasy slezského celku.

Co uslyšíte v tomto podcastu?

  • Stadion ve Vítkovicích projde Martin Minha s bezpečnostním ředitelem Baníku Petrem Konderlem. Spolu se podívají na tribuny a zamíří také do šaten a zázemí stadionu.
  • Dozvíte se, proč je jádro fanoušků Baníku přesvědčeno, že jejich klub stále patří do Slezska a proč jsou jediným pravým domovem Baníku Bazaly.
  • Velké téma je také rivalita se Spartou. Jsou to jedny z největších bitev v české lize a mají taky jednu z nejvyšších návštěvností. Ovšem nejen to – tyto zápasy doprovázejí také časté nepokoje.
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Tomáš Galásek, Petr Konderla a Roman Popek (FK Jablonec)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný

Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích

Původní Městský stadion pro fotbal a lehkou atletiku, který se nachází v městské části Ostrava-Vítkovice, byl otevřen v roce 1938 a plně dostavěn v roce 1940. Na jeho atletickém oválu vytvořil Emil Zátopek dva světové rekordy v běhu na 10 tisíc metrů. Dlouhá léta byl domovem městského rivala Baníku fotbalového klubu Vítkovice, které zde mohly slavit v roce 1986 zisk ligového titulu.

Stadion prošel v roce 2012 výraznou rekonstrukcí, kdy byly postaveny zcela nové tribuny. Ponechána byla hlavní tribuna, která však prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Stadion má v současné době kapacitu přes 15 tisíc sedících diváků, je plně zakrytý a je čtvrtým největším stadionem v české fotbalové lize.

Ve Vítkovicích odehrála mnoho svých utkání fotbalová reprezentace a svoji slávu si stadion získal také díky legendárnímu atletickému mítinku Zlatá tretra, který se zde pořádá od roku 1961. Stadion ve Vítkovicích vychází architektonicky z atletického oválu a respektuje původní západní tribunu. Design nových tribun je definován obloukovitým tvarem nosné ocelové konstrukce, díky němuž se stadion stal jedním z nejkrásnějších sportovních stánků v České republice.

Kdo nebyl na Bazalech, nemůže být fandou Baníku

Bazaly se staly de facto symbolem klubu i města, Baník tam ovšem nehrál odjakživa. do konce 50. let působil na Staré Střelnici. Bazaly již nevyhovující Střelnici se škvárovým hřištěm nahradily v roce 1959. Stadion byl vybudován v přírodním svahu a pro první roky své existence si vypůjčil původní dřevěnou tribunu ze Staré Střelnice. Nová hlavní tribuna s ocelovou konstrukcí pro čtyři tisíce sedících diváků byla již zastřešena a fanoušci si ji mohli poprvé vyzkoušet v roce 1967. O pět let později ji doplnilo umělé osvětlení a v 90. letech pak proběhlo zatravnění škvárového běžeckého oválu. Pod Bazaly se nachází stará hornická štola a letecký kryt z druhé světové války, které v letech 1997 a 2000 způsobily po přívalových deštích propady trávníku.

Baník Ostrava byl založen v roce 1922 pod názvem SK Slezská Ostrava. První zápasy odehrál tým v červeno-bílo pruhovaných dresech, ale už po jednom roce je nahradila tradiční bílo-modrá kombinace.  Po patnácti letech se klubu povedl obrovský úspěch, když postoupil do nejvyšší ligy. Svoji ligovou premiéru si odbyl v srpnu 1937 na původním stadionu na Staré Střelnici proti 1. ČsŠK Bratislava, současnému Slovanu Bratislava. Po druhé světové válce klub postupně měnil názvy a v roce 1952 nakonec dostal své legendární jméno Baník.

Tomáš Galásek: Kotel Baníku byl známý po celém světě

Jednou z největších legend Baníku je bývalý defenzivní záložník, reprezentant a momentálně asistent trenéra A týmu Tomáš Galásek. „Vzpomínám na zápas kdy jsme hráli pohár proti Galatasarayi. Bazaly byly úplně plné. Byly to mé první minuty v profesionálním fotbale. Byl jsem vděčný trenérovi a hrozně rád na to vzpomínám,“ popisuje.

Celou svou kariéru ale v Baníku nestrávil. Zahrál si v Nizozemsku a Německu, ale v roce 2008 se do klubu na jeden rok vrátil a stihl odehrát i několik velkých zápasů. „Určitě v zápase proti Spartaku Moskva byla výborná atmosféra. Bylo to taky v poháru a bohužel jsme doma prohráli 1:0. Měli jsme šanci postoupit do dalšího kola, takže atmosféra pod starými hodinami, které tady už nejsou, byla výborná,“ vzpomíná Tomáš Galásek v podcastové sérii Stadiony.

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu.

3D animace Městský stadion ve Vítkovicích

  • Rok postavení: 1938 - 1940 
  • Poslední významná rekonstrukce: 2012
  • Současná kapacita: přes 15.000 sedících diváků
3D vizualizace: Marek Vybíral

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastvou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související