Steinmeier představil svůj plán pro Německo

4. srpen 2009

Kandidát na spolkového kancléře Frank-Walter Steinmeier představil v pondělí tzv. "Plán pro Německo", na jehož základě by Spolková republika měla dosáhnout do roku 2020 plné zaměstnanosti. Před shromážděnými novináři v Berlíně prohlásil, že nejde v žádném případě o neseriózní slib. Kritika tohoto plánu, který vstoupil ve známost již koncem minulého týdne, přichází především z řad křesťanských unionistických stran.

Představitel liberální FDP pro životní prostředí Michael Kauch jej označil za nereálný, protože nabízí čtyři miliony pracovních míst, i když připouští, že v oblasti technologie a ekologické inovace je velký potencionál.

Nelze však předvídat, jaký to bude mít výsledek. Předseda strany Levice Oskar Lafontaine charakterizoval plán jako "nevěrohodný". Špičkový kandidát Zelených Jürgen Trittin vidí v Steinmeierově plánu zásady své vlastní politiky, i když ne se stejnou solidaritou a precizností.. V Deutschlandfunku prohlásil, že když se investuje do ochrany ovzduší, vzdělání a sociální spravedlnosti, pak bude možné v příštích čtyřech letech vytvořit milion pracovních míst.

Steinmeier obhajoval svůj koncept jako pokus dostat se z oblasti "abstraktních krizových projevů". Na základě jeho "Plánu pro Německo" by měla polovina nových pracovních míst vzniknout v oblasti průmyslu. "Nepůjde o nesplnitelné sliby. Vytvoření čtyř milionů nových pracovních míst do roku 2020 je realistické a mnozí hospodářští experti to považují za možné." Dva miliony pracovních míst má být dosaženo úsporným využíváním energií a paliv průmyslem, jakož i podporou základní zelené technologie. Další milion míst má vzniknout na úseku zdravotnictví a po půl milionech v oblasti služeb a obchodu. Předseda sociálních demokratů Franz Müntefering oznámil, že 67stránkový Steinmeierův návrh byl jednomyslně předsednictvem strany uvítán. Již během dnešního dne kandidát na kancléře zahájil letní cestu po většině spolkových zemí, kde bude prosazovat svůj plán na plnou zaměstnanost. Německý tisk široce komentuje Steinmeierův start do předvolebního boje dva měsíce před zářijovými volbami do spolkového sněmu. "Thüringer Allgemeine" dochází k poznání, že sociální demokraté ztrácejí reálný pohled na situaci tím, že "slibují království nebeské na zemi". "Heilbronner Stimme" podotýká, že Steinmeierova proklamace je asi tak věrohodná jako slib hospodského na Oktoberfestu, že nezvedne ceny piva. "Frankfurter Allgemeine Zeitung" tvrdí, že není však tímto plánem překvapen. Podle jeho názoru to Steinmeier musí vyhlašovat za situace, kdy se snaží prorazit hranici pouhých 25 procent volebních preferencí. Podle listu mu nezbývá nic jiného. Nemůže totiž vsadit na žádný vnitropolitický nebo zahraničně politický trumf své strany. Musí být bezohledný jako Gerhard Schröder, pokud chce alespoň krátkodobě získat politický kapitál. Zcela rozdílného názoru jsou mnichovské "Süddeutsche Zeitung" "Plán pro Německo razí novou cestu sociální demokracii, protože je chytrý a zajímavější než všechno to, co nabízejí křesťanské unionistické strany. Přesto však slibuje Steinmeier rychle velmi mnoho. Čtyři miliony pracovních míst je hezké přání. Kdyby se podařilo v dohledné době dosáhnout alespoň polovinu tohoto slibu, šlo by o velkolepý čin. Jedná se o odvážný slib, ale nabídnout řešení nezaměstnanosti je lepší než nerealistické sliby na snížení daní. Rovněž "Rheinische Post" hodnotí Steinmeierův Plán pro Německo jako smysluplný, o kterém se vyplatí hovořit. Hospodářská situace by se tak razantně změnila již tím, že by se posílila plnohodnotná pracovní místa v oblasti služeb, zdravotnictví a ekologického průmyslu. "Die Welt" považuje za chvályhodné, že Steinmeier předložil politický koncept pro příští desetiletí. Jeho požadavek klasický průmysl propojit s ekologicky orientovaným zní rozumně. Jeho slib získání čtyř milionů pracovních míst je ale nebezpečný. Sociální demokraté tak vzbuzují velké naděje a očekávání. Avšak po jedenáctileté vládní účasti této strany to nezní přesvědčivě, uzavírá "Die Welt" svou úvahu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio