Sto dní rakouské velké koalice

23. duben 2007

Také rakouská velká koalice pod vedením sociálně demokratického spolkového kancléře Alfreda Gusenbauera oslavila svých sto dní existence. Obě strany uspořádaly separátně tiskové konference, které se vyznačovaly tím, že vyzdvihovaly především své úspěchy.

Lidovecký šéf vicekancléř a ministr financí Wilhelm Molterer jako úspěch vyzdvihl klesající počty nezaměstnaných, dohodu o dvouletém spolkovém rozpočtu a uvažovanou reformu volebního práva, která má vstoupit příští rok v platnost. Útoky nebo chvála na svého sociálně demokratického koaličního partnera nevyslovil, prohlásil však, že pro jeho stranu bylo minulé období úspěšné. "Lidová strana nepotřebovala ochranou lhůtu jednoho sta dní". Od prvého dne vláda pokračovala ve své úspěšné práci, kterou umožnila "excelentní vládní dohoda a z toho plynoucí silný a pevný vládní tým".

Rovněž spolkový kancléř Gusenbauer prohlásil, že prvých sto dní z hlediska sociálních demokratů proběhlo uspokojivě. Přímá kritika na lidoveckého partnera se v jeho hodnocení neozvala. Řekl, že "při všech turbulencích na začátku bylo v zásadě sto dní uspokojivých". Důležité podle Gusenbauera bylo, že minulá "Mickymaus témata" byla nahražena pro obyvatelstvo důležitými problémy jako je spravedlivá důchodová reforma, boj proti chudobě a péče o staré, a děti a o vzdělání. Stejně tak ochrana životního prostředí a boj proti nezaměstnanosti. Úsilí o její čtvrtinové snížení podle něj ukazuje, že vláda se stará o lidi.

Následně se pak konal v Solnohradu spolkový sjezd lidové strany a ve Vídni a v Horních Rakousích zemské sjezdy sociálních demokratů. Lidovci si zvolili novým spolkovým předsedou 52-letého Wilhelma Molterera. Poté, co vstoupil letošního roku do vlády velké koalice, vyměnil si funkce s exkancléřem Wolfgangem Schüsselem, který zaujal místo šéfa poslanecké frakce a vzdal se předsednické funkce ve straně. Sjezd, který definitivně tuto změnu potvrdil, se rozloučil se zjevně dojatým Schüsselem důstojně. Ten o svém nástupci prohlásil, že jde o "správného muže na správném místě" a ostře zaútočil na sociální demokraty. Vyzval stranu, aby si v budoucnosti nenechala nic od nich líbit. Odmítl přitom kritiku Gusenbauera, že v rakouské politice došlo k "poklesu mravů" slovy, že by si měl raději "nechat vyoperovat břevno z oka svého".

Molterer rovněž až překvapivě silnými slovy kritizoval současného spolkového kancléře. Prohlásil, že není možné, aby ve své funkci prohlašoval, že nemá se svou stranou, parlamentním klubem ani s odbory nic společného. "Vedení znamená nést odpovědnost. Když nikoliv ve vládě, pak ale určitě pro svou stranu a svůj tým". Jako vicekancléř přitom není ještě stále spokojen s prací vlády, prohlásil Molterer ve svém více než hodinovém projevu.

Na 62.sjezdu zemské sociálně demokratické vídeňské organizace vystoupil rovněž s téměř hodinovým projevem spolkový kancléř Gusenbauer, který bilancoval kladně sto dnů práce strany ve vládě velké koalice. Zvláštní pozornost věnoval problémům kolem nákupu stihaček Eurofighter, který uzavřela předchozí Schüsselova vláda. Nyní bylo zjištěno, že žena šéfa rakouského vojenského letectva generála Ericha Wolfa obdržela pro své podnikání 87.600 euro od Erharda Steiningera, který byl lobbistou dodavatelské firmy. Generál Wolf byl zatím postaven sociálně demokratickým ministrem obrany Norbertem Darabosem mimo službu a celá záležitost se nyní přešetřuje v příslušném parlamentním výboru. Gusenbauer vyslovil naději, že na základě nových faktů bude možné odstoupit od dohody nebo alespoň snížit její náklady. Ušetřené peníze by pak mohly být použity na vzdělání a na krytí studijních poplatků. Potlesk sklidil, když vyzval lidovce, aby nebránili odstoupení od nákupu stíhaček.

Rakouští politologové jsou jednotní v tom, že v uplynulých stech dnech vlády velké koalice nedošlo k žádnému velkému obratu. Sociální demokraté byli zaskočeni výhrou, se kterou zřejmě nepočítali a lidovci se snaží pokračovat ve starém kurzu. To se však může brzy změnit, protože nemohou v příštích čtyřech letech o sobě stále prohlašovat, že jsou kancléřskou stranou. Politologové se však nejsou schopni shodnout, jak dlouho za této situace velká koalice vydrží. Rozhodující úlohu v tom může sehrát podezření, že generálmajor Wolf byl zapleten do úplatků kolem nákupu stihaček Eurofighter. Zdali by Gusenbauer riskoval kvůli tomu rozpad koalice, je podle odborníka na stranické otázky Huberta Sickingera otevřenou otázkou. Politolog Ulram oproti tomu míní, že by se tak nestalo a rovněž Filzmaier je přesvědčen, že vláda vydrží až do konce svého čtyřletého období.

Opoziční Zelení i Svobodní naproti tomu kritizovali vládu velké koalice, protože při "změně tváří zůstává u starého kurzu". Lidovci přitom zůstávají dominující silou, a tak dochází k neustálému střetu se sociální demokracií, jakoby předvolební boj neskončil. Bývalý koaliční partner lidovců haiderovský BZÖ pouze konstatoval, že nové vedení lidové strany je tvořeno "strnulými aparátčíky".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio