Stolní tenista Suchánek by chtěl zopakovat úspěch z Ria. Kromě radosti z výkonu má ale i jiný důvod

26. srpen 2021

Stolní tenista Jiří Suchánek má na paralympijských hrách v Tokiu jasný cíl – přivést si domů další medaili, ukázat ji kamarádům v hospodě a pak ji dát do vitríny vedle té bronzové, kterou získal před pěti lety v Riu. Kromě radosti ze špičkového výkonu má i praktický důvod. Jako medailista by měl dál nárok na příspěvky od Ministerstva školství, které mu umožňují naplno trénovat.

Jiří Suchánek má za sebou náročný začátek turnaje. V úvodním zápase prohrál se současnou světovou jedničkou Fabienem Lamiraultem. V druhém zápase s polským protihráčem se mu už ale zadařilo. „Věděl jsem, že když budu hrát to, co mám – to znamená držet ho v pinku a neútočit – tak to půjde. Vyšlo to, vyhrál jsem 3:0 a jdu dál,“ popisuje.

Čtěte také

O postup do čtvrtfinále se utká už v pátek. „Rozhoduje se o tom, jestli na další olympijské období budu mít takovou finanční podporu, jakou mám teď, takže i tohle tam pracuje. Pokud by člověk o tu podporu přišel, tak ty další hry už pro mě třeba ani nemusí být,“ říká ve vysílání Radiožurnálu Sport stolní tenista. 

Jako spousta dalších českých paralympijských sportovců má i Suchánek běžné zaměstnání. „Pracuji ve firmě, která vyrábí invalidní vozíky. Jsem konzultant, technik, takže je zaměřuji přímo na míru.“

„Na vozíku jsem od 99 roku. Měl jsem bouračku v autě. Bohužel to byla taková mladická nerozvážnost. Bylo mi 17, řídil jsem auto bez řidičáku, ze zábavy. Jsem rád, že se mi z toho s obrovskou podporou přátel a rodiny povedlo vysekat,“ popisuje český paralympionik.

Zápas o postup do čtvrtfinále čeká Jiřího Suchánka už v pátek. O tom, jestli se mu podaří uspět a probojovat se v turnaji stolních tenistů dál, uslyšíte v živých vstupech na Radiožurnálu Sport.

autoři: Zdeňka Trachtová , vla
Spustit audio

Související