Strach z rozšiřování EU

17. květen 2005

Zatím co Evropská unie vsadila na další rozšiřování EU, uvnitř jednotlivých zemí roste strach z dalšího tlaku na snižování mezd, kvůli levné konkurenci v nových zemích, odstraňování sociálních výhod a zvýšené kriminality. Tlak na EU se zvyšuje a politici si přejí, aby jejich připomínky v Bruselu, ale i v Berlíně, brali úředníci vážně a neodbývali je jen planým utěšováním, píše Der Spiegel v posledním čísle.

Zatímco v Německu Gerhard Schröder tlačí na další rozšiřování, opozice v čele s Edmundem Stoiberem prosazuje přísnější kritéria pro rozšíření EU o Rumunsko a Bulharsko.

Kancléř, který je jinak velice pozorný k tomu, co si myslí občané, v otázkách EU tvrdě prosazuje další rozšíření a před pár dny v Istanbulu na Hospodářské konferenci rázně prosazoval, aby i Turecko bylo přijato do EU podle plánovaného harmonogramu. A dodával k tomu, takhle důležité historické kroky není možné řídit podle měnícího se veřejného mínění či podle výsledku referenda. Jinými slovy vlastně říká, že za některá rozhodnutí musí nést výsostnou odpovědnost politici a teprve budoucnost jejich kroky ocení.

Místo odpovědi na otázky, píše Der Spiegel, kritici slyší od kancléře jen patetické výlevy či klišé typu, mladí Němci už nebudou nikdy zataženi do války, pokud právě teď učiníme správná rozhodnutí. Nebo, kdo protestuje proti vysokým subvencím do zemědělství je kancléřem napadán za to, že poškozuje francouzsko-německé smíření. Kdo se vzpouzí proti zahraniční politice je zase označován Joschkou Fischerem za nepřítele Evropy, neboť cílem 21. století je podle něj integrace Evropy.

Občané to však ve starých evropských zemích vidí z vlastní zkušenosti, minimálně od rozšíření o pobaltské země a země střední Evropy v loňském roce úplně jinak. V rozšiřování cítí další sebeohrožení, neboť každý den vidí, jak se velké množství továren stěhuje do levného Maďarska a Polska, píše časopis.

Stále více lidí ve staré Evropě, kteří se donedávna považovali za privilegované občany, je najednou bez práce a vůbec nechápe, proč jejich vlády, které jsou beztak již hodně zadlužené, musí odvádět stále více peněz do Bruselu, který je přiděluje zemím, kam se stěhují jejich továrny.

Základní otázky podle časopisu Der Spiegel, které zaznívají, už nejsou vůbec populistické. Co dělá vláda pro to, aby zajistila pracovní místa? Kdo zajistí životní úroveň dalším generacím?

Noviny Frankfurt Rundschau napsaly, že "základní pocit Němce je, že je prodán do globalizovaného světa bez hranic." časopis Welt am Sonntag se bojí "superstátu" a týdeník Die Zeit konstatuje, že Evropa je znervózněná.

Občané se brání přesunu odpovědnosti do Bruselu, který má jen slabou legitimitu a je pro ně příliš anonymní. Schröder stále dokola opakuje to samé. Stojíme před ojedinělou historickou šancí a nesmíme ji propást. A Jacques Chirac dodává, naše obě země nesou obrovskou společnou odpovědnost za hladký průběh ratifikace Evropské ústavy.

Der Spiegel píše, to je možná všechno pravda, ale politici své přesvědčení nedokázali hodnověrně předat svým občanům, v tomto směru určitě selhali. Ukazuje to i výsledek průzkumu, podle kterého stávající rozšíření EU považuje v Německu za úspěch jen 38 procent obyvatelstva a naopak 53 procent v něm vidí neúspěch. Pokud bychom my v České republice Evropskou ústavu odmítli, většina obyvatelstva v Německu by to jen přivítala.

Spustit audio