Strach z růžové, hambáčů i ze sebe pěstujeme s tracky od PinkPantheress, King Krula a Petal Supply

14. červen 2023

Převážně britský novinkový týden odstartoval s Českem provázaný King Krule, který se po třech letech vrací s novým albem a na podzim ho přiveze do Fora Karlín. Krom strachu z hamburgerů si díky novinkovým trackům vypěstujeme možná i fobii z růžové barvy – k soundtracku očekávaného filmu Barbie totiž přispěla (mimo jiné) PinkPantheress. Pětadvacáté narozky stylově slaví rappeři Dave a Central Cee, a sice společným EPčkem. Nechybí ale ani tuzemský debutant SOMA!

King Krule - Hamburgerphobia

Credits: Archy Marshall, Dilip Harris
Label: XL Recordings
Album: Space Heavy

Ani na svém novém albu Archy Marshall neuhnul z originální, poměrně křivolaké cesty, na kterou se vydal jako King Krule už před více než dekádou. I čerstvá deska Space Heavy je široce rozkročenou kolekcí, která do sebe nahrubo roubuje bluesové, rockové, folkové nebo soulové prvky. A znovu tak činí natolik suverénně přirozeným způsobem, že Britovi během patnáctiskladbového dobrodružství podlehnete. Na Space Heavy je fascinující slyšet ho pracovat s teplejší paletou, kdy je dosavadní temné krajinky schopen nechat projasnit osamělými, ale o to ostřejšími slunečními paprsky. Do naší rotace putuje jedna z frenetičtějších položek na albu Hamburgerphobia a na Archyho podzimní vystoupení v pražském Foru Karlín zveme recenzí hudebního redaktora Pavla Zelinky.

Dave & Central Cee - UK Rap

Credits: David Orobosa Omoregie, Oakley Neil H. T. Caesar-Su, Kyle Evans
Label: Neighbourhood / Live Yours
Album: Split Decision EP

„Neposlouchá britskej rap, pokud to nejsou Dave nebo Cench,“ začíná sebevědomě skladba UK Rap. Rappeři Dave a Central Cee si ale můžou dovolit dělat ramena, patří mezi komerčně nejúspěšnější rappery z ostrovů a navíc sbírají i hudební ceny. Dave má doma dvě Brit Awards a Mercury, Central Cee zase čtyři ceny MOBO. Jejich spolupráce na EPčku Split Decision už zrodila obrovský hit v podobě singlu Sprinter, který na začátku června vyšplhal na číslo jedna v Británii, Irsku i Austrálii. EPčko pak vyšlo 4. června, tedy v den, kdy Central Cee oslavil 25 narozeniny, Dave je měl o den později. Beaty na EPčku dělal Dave sám, jen track UK Rap produkoval jiholondýnský producent Kyle Evans.

Petal Supply - Person

Credits: Angelica Peddie
Label: SONG® Music
Album: Person single

„Nejsem člověk, se kterým bych chtěla být,“ zpívá ve svém novém singlu kanadská elektronická producentka a zpěvačka Petal Supply. Ta nese jméno, které aktuálně silně rezonuje napříč americkou hyperpopovou komunitou. Je podepsána pod vydavatelstvím SONG® Music, které vede její přítel a producent umru a na svém kontě má spolupráce se jmény jako Kai Whiston, Himera, Casey MQ nebo také s Rebeccou Black. Na novém singlu Person, který putuje do naší rotace, se Angelica Peddie alias Petal Supply zamýšlí nad tím, jak funguje jako osoba ve vztahu. Pod tklivými a výrazně modulovanými vokály graduje pro ní typická instrumentace včetně obřích bubnů a eurodancových synťáků.

SOMA - Tower

Credits: Jakub Bolbol
Label: self-released
Album: Tower single

Jako Surf z pekla popisuje svůj debutový singl Tower pražský hudebník Jakub Bolbola alias SOMA. Někdejší člen garážovky Branko’s Bridge nominované do exportní soutěže Czeching a současný kytarista Island Mint s ním startuje svoji sólovou kariéru. Z pokojíčkového nahrávacího projektu by se měla časem proměnit v plnohodnotnou koncertní kapelu. „V singlu se střídají surfové riffy s fuzzovými kytarami, zběsilé tempo obstarává ostrý drum machinový beat s neúprosnou basovou linkou, pozadí vyplňuje neurotický syntezátor,“ říká Jakub Bolbol o skladbě, kterou si sám produkoval. Singl Tower předznamenává debutovou desku, na kterou by mělo dojít v horizontu půl roku.

UPSAHL - Wet White Tee Shirt

Credits: Taylor Cameron Upsahl, Rami Yacoub, Sly Silversteen, Justin Traner
Label: Arista
Album: UPSAHL PRESENTS: THE PHX TAPES V2

Americká hudebnice UPSAHL přichází s druhou částí svého projektu PHX TAPES (Phoenix Tapes), během kterého každý měsíc vydává dvě skladby, jež označuje stejně jako na kazetách tituly Side A a Side B. Zatímco minulý měsíc se odvázala s Good Girl Era a zamyšleným Condoms, na červen se rozhodla vydat dva bangery v řadě s jasnou misí roztancovat všechny a všechno. Do playlistu Radia Wave tak míří Wet White Tee Shirt, kterou napsala společně s jedním z nejpracovitějších hitmakerů posledních let Justinem Tranterem. Skladba, která už svým názvem dává najevo, že je nabitá smyslností a sexem, se zvukově ohlíží za začátkem milénia a pokračuje tak v trendu aktualizace Y2K estetiky.

PinkPantheress - Angel

Credits: Vicky Beverly Walker, Michael Tucker, Tom Parker
Label: Atlantic
Album: Barbie The Album

Film režisérky Grety Gerwig Barbie patří mezi nejdiskutovanější události roku a to ještě ani nevyšel. K rozruchu okolo snímku rozhodně přispívá i postupné odtajňování nadupaného soundtracku, po hitovkách od hvězd jako je Dua Lipa nebo Karol G přichází s nejnovějším růžovým bangerem Angel britská zpěvačka PinkPantheress. Ta na tracku spolupracovala s producentem BloodPopem a atmosféru pokojíčkového popu tu celkem překvapivě doplňují třeba irské folkové housle.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.