Strach z terorismu

13. leden 2004

V pondělí před vánočními svátky rozeslali Američané na své spřátelené tajné služby varování. Na papíře, který vylezl z tiskáren na všech služebnách, stálo, že islámská organizace Ansar-e Islam, blízká pověstné Al-Kajdě, chystá v Evropě útoky. Centrála BND, tedy Spolkové informační služby v Kolíně nad Rýnem, zprávu rozeslala dál na příslušné zemské úřady, jichž se možné útoky mohly dotýkat.

Jak německý zpravodajský časopis Der Spiegel zjistil, jednalo se o necelou stranu jednoho papíru, která nesla označení VS-geheim, tedy tajné. Podobná varování přicházejí pravidelně před všemi křesťanskými svátky a úředníci tajných služeb jsou na ně již zvyklí. Toto hlášení mělo však jednu zvláštnost. Obsahovalo detaily, které obyčejně podobná varování nemají. Němečtí experti se domnívají, že údaje pocházely z výslechů nově zadržených členů Al-Kajdy ve Spojených státech. Ve zprávě stálo, že dva sebevražední atentátníci plánují atentáty s auty naloženými výbušninou na americké vojenské báze ve Frankfurtu na Mohanem a na vojenskou nemocnici v Hamburku.

Podle varování oba atentátníci se již od začátku prosince nacházejí v Evropě, mají falešné pasy a zdržují se pravděpodobně v Německu. Zpráva obsahovala i obě jména, na které byly vystaveny jejich papíry. Mělo jít pravděpodobně o bratry, členy již zmíněné organizace Ansar-e Islam. Skutečná jejich identita známá nebyla, ani datum plánovaného útoku.

Jak jste možná ve zprávách slyšeli, hanzovní město Hamburk, které má vlastně statut svobodného státu, zareagovalo po svém a ve městě vyhlásilo mimořádný stav. Od té doby se v Německu diskutuje o tom, jestli demonstrativní a halasné obležení hospitálu, kdy žádní Američané nebyli ošetřováni, bylo přiměřené. Tisk se ptá, jestli Německo reaguje na ohrožení terorismem rozumně, ale jestli je na skutečný možný útok vůbec připraveno.

Občané se zajímají o to, jestli je správné, když město, jako třeba San Francisko nebo New York, uzavře celé čtvrti a mosty při každém možném ohrožení. Další otázka zní: Jsou takové kroky přehnané a nevzbuzují zbytečně mezi obyvatelstvem paniku?

Úředníci tajných služeb dle časopisu Der Spiegel přiznávají, že vzhledem k tomu, že se do jejich úřadoven dostávají měsíčně hlášení o stovkách podezřelých lidí z terorismu, jsou přetíženi a není vůbec v jejich silách řádně všechna udání prověřovat. Přitom je evidentní, že Velká Británie, Francie, Itálie a Německo figurují v teroristických plánech jako možné cíle. O tom není pochyb.

Duchovní vůdce organizace Ansar-e Islam, o kterém bin Ládin hovořil v minulosti jako o drahokamu na koruně islámu, byl v minulých dnech zatčen v Norsku. Podle rozboru expertů skupina tohoto vůdce má po Evropě asi několik stovek členů. Dva další možní členové této organizace jsou už ve vazbě v Mnichově a v Hamburku. Oba tito muži jsou podezřelí z účasti na pašování lidí do Iráku, kteří se tam podíleli na teroristických útocích na americké vojáky.

Na veřejnost se také dostala zpráva o chystané teroristické akci jednoho člena Al-Kajdy, s názvem Operace hodina nula. Podle tohoto plánu mělo být v Hannoveru vyhozeno do povětří skladiště pohonných hmot.

Na základě podobných informací byly v minulých dnech rušeny lety z Francie a Velké Británie do Spojených států a na letištích všude po světě bylo na čas zadrženo řada lidí. Víc se zatím nepodařilo, i když nebezpečí trvá. Za současného počtu úředníků tajných služeb, které číselně tvoří jen pár promile počtu muslimů, kteří se neustále pohybují po celém světě, je jakýkoliv úspěch spíše náhoda. Strach je možná silné slovo, ale jistá obezřetnost je vskutku namístě i v Evropě. My můžeme dodat, to platí pro všechny americké spojence, tedy i pro Českou republiku.

Spustit audio