Struktury Anglikánského společenství se možná rozvolní

19. září 2015

Arcibiskup z Canterbury svolal schůzku předních biskupů, aby prodiskutovali možnost rozvolnit struktury Anglikánského společenství. Důvodem jsou rostoucí rozdíly v otázkách homosexuality a biskupského svěcení žen.

Anglikáni jsou třetí největší křesťankou komunitou s osmdesáti miliony členů. Anglikánské církve v severní Americe a Británii jsou výrazně liberálnější než církve v Africe. Justin Welby, arcibiskup z Canterbury, který je duchovním vůdcem anglikánské církve, navrhne osmatřiceti hlavám národních církví, aby bylo Anglikánské společenství reorganizováno na skupinu církví formálně spojených s Canterbury, ale už ne nutně spolu navzájem. K setkání anglikánských představitelů by mělo dojít v lednu příštího roku.

Do kostela na kole

Ze sklepa vytáhnout kolo, nasadit přilbu a vyrazit do kostela. Tak bude vypadat zítřejší ráno mnoha věřících v celé republice. Zapojí se tak do ekumenické akce Do kostela na kole. „Smyslem je propagovat cyklistickou dopravu, která je, stejně jako pěší chůze, šetrná k životnímu prostředí a ve srovnání s automobilovou dopravou nepoměrně levnější, zdravější a na kratší vzdálenosti dokonce statisticky rychlejší,“ vysvětluje organizátor akce Marek Drápal.

Událost má připomenout, že v Bibli je v příběhu stvoření světa člověk pověřen správcovstvím Země. „Člověk při tom nežádá službu druhých, ani nezatěžuje přírodu a navíc udržuje sám sebe v kondici,“ dodává synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml.

Podzimní festival duchovní hudby v Olomouci

Olomoucké kostely a chrámy rozezní od této neděle Podzimní festival duchovní hudby. Přinese pět koncertů, na kterých vystoupí špičkoví domácí i evropští hudebníci. Na zahajovacím koncertu v dómu svatého Václava zazní Polní mše od Bohuslava Martinů a variace na Mozartovo téma od skladatele Maxe Regera. Podzimní festival duchovní hudby v Olomouci potrvá do 10. října.

Spustit audio