Svatojánské Navalis, výstava Diktatura versus naděje a Raul Castro ve Vatikánu

9. květen 2015

Také letos 15. května v Praze proběhnou vodní barokní Svatojánské slavnosti NAVALIS. V předvečer svátku Svatého Jana Nepomuckého se koná mše, procesí a barokní vodní koncert na hladině Vltavy u Karlova mostu.

Každoročně přijíždějí na tuto slavnost benátští gondoliéři. Svatý Jan Nepomucký je totiž patron všech gondoliérů a jeden z osmi patronů Benátek. Letos poprvé bude součástí slavností NAVALIS ukázka Jízdy králů z Moravského Slovácka, která je součástí nehmotného dědictví UNESCA.

Hradec Králové hostí výstavu Diktatura versus naděje

Diktatura versus naděje to je název výstavy, která je aktuálně k vidění v Hradci Králové. Mapuje pronásledování římskokatolické církve v Československu v letech 1948-1989 a to nejen v historickém kontextu, ale i na osudech konkrétních lidí, jako například kardinálů Josefa Berana, Tomáše Špidlíka či Miloslava Vlka. Výstava vznikla ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Archivem Kanceláře prezidenta republiky.

Vernisáž výstavy Diktatura versus naděje (Praha, 10. října 2013)

Od roku 2013 putuje po českých a moravských městech. V Galerii Biskupské rezidence v Hradci Králové bude do konce června. Přístupná je každý všední den od 9 do 17 hodin.

Papež František se setká s kubánským prezidentem Raulem Castrem

Kubánského prezidenta Raula Castra přijme zítra dopoledne ve Vatikánu papež František. Setkání proběhne v papežově pracovně a podle vatikánského mluvčího má mít přísně soukromou formu. Castro Františkovi v prosinci veřejně poděkoval za jeho roli při sbližování Kuby a Spojených států amerických. Obě země se papež chystá navštívit v září.

Vývoj náboženského profilu světa

Náboženský profil světa se rychle mění. Hlavními důvody jsou jednak rozdíly v porodnosti a ve velikosti podílu mládeže v hlavních světových náboženství, a jednak lidé měnící vyznání. Během příštích čtyř desetiletí bude i nadále největší náboženskou skupinou křesťanství. Nejrychleji rostoucím světovým náboženství bude ale islám. Pokud bude současný trend pokračovat, do roku 2050 bude na světě počet muslimů téměř rovný počtu křesťanů.

Přestože ateisté, agnostici a lidé, kteří se nehlásí k žádnému náboženství, rostou v zemích, jako jsou Spojené státy a Francie, v celkové světové populaci ubývají. Buddhistická populace bude zhruba stejné velikosti jako v roce 2010, zatímco hinduistická a židovská bude větší.

Muslimové budou v Evropě tvořit 10 % obyvatelstva. Indie si udrží hinduistickou většinu, ale také bude mít největší muslimskou populaci na světě, v tom překoná Indonésii.

Ve Spojených státech klesne počet křesťanů z více než tří čtvrtin obyvatel v roce 2010 na dvě třetiny v roce 2050. Počet muslimů v USA přesáhne počet lidí hlásících se k židovskému náboženství. Čtyři z deseti křesťanů na světě budou žít v subsaharské Africe.

Vyplývá to z demografického odhadu organizace Pew Research Center. Výzkum vzal v úvahu současnou velikost a geografické rozložení světových náboženství, věkové rozdíly, natalitu a mortalitu, migraci a vzorec konverzí.

Spustit audio