Svět knihy Praha 2009

12. květen 2009

Ve dnech 14. - 17. května proběhne v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti jubilejní 15. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2009. Letošní hlavní téma nese název 27 ze 27 / Evropa v literatuře - literatura v Evropě. Bylo vybráno i proto, že Česká republika v první polovině roku předsedá Radě Evropy.

V rámci tohoto programu se představí autoři ze všech 27 zemí EU, zemí kandidátských (Chorvatsko a Turecko) a zemí mimo EU (Norsko, Švýcarsko). Součástí prezentací autorů budou debaty věnované mj. otázkám propagace evropských literatur v rámci Evropy i mimo ni či úrovni povědomí čtenářů o literární tvorbě v jiných zemích Evropy. Mezi zahraničními hosty budou např. Guy Fontain (Francie), Juana Salabert (Španělsko), Vona Groarke (Irsko), Georgi Gospodinov (Bulharsko), Gretelise Holm (Dánsko) či Olga Tokarczuk (Polsko).

0:00
/
0:00

Doprovodné programy

Již tradičně se uskuteční Svět knihy ve filmu, osmý ročník přehlídky filmových adaptací knižních děl, který probíhá od 4. do 17. května v kinech Ponrepo, Atlas, ve Francouzském institutu a v kině na veletrhu. Celkem bude uvedeno 68 filmových představení.
Šestý ročník Světa knihy na jevišti zase uvádí ve spolupráci s divadly v celé České republice 34 představení divadelních her. (14. dubna - 14. května)
Dalším z doprovodných programů veletrhu je rozsáhlá prezentace ruské literatury Centrální expozice - Literatura a knihy z Ruska, na kterou přijedou ruští spisovatelé a nakladatelé.
Literární festival Svět knihy se nese v duchu témat Fantazie a kreativita a Literatura a vzdělání. Nabídne výstavy knih a ilustrací, filmy, výtvarné dílny a výstavy, jimiž se budou prezentovat vzdělávací a kreativní projekty a také podpora čtení a vzdělanosti.
Letos se můžete těšit také na úplnou novinku - gastro show Vaříme s knihou, kde za účasti zajímavých hostů uvidíte praktické ukázky přípravy receptů z kuchařek.

Noc literatury

Ve středu 13. května, v předvečer zahájení Světa knihy, proběhne v Praze třetí Noc literatury, kterou organizuje České centrum Praha. Letos se poprvé podařilo obě akce časově propojit, neboť někteří autoři, z jejichž děl se bude od 18 - 23 hodin na několika místech Prahy číst, přijíždí osobně na veletrh a literární festival Svět knihy. Více o programu a místech, kde se bude číst, najdete zde.
Předešlé ročníky:
Druhá Noc literatury
Noc literatury 2007 / Praha 19.4.2007 (fotogalerie)
Literární orientační běh aneb Založení Českého centra v Praze

Noc literatury 2007/ fronta před Jindřišskou věží / čtení Vladimíra Merty a Jany Lewitové

Svět knihy Praha 2009
14. - 17. května
Průmyslový palác, Výstaviště Praha - Holešovice

Pořadatel: Svaz českých knihkupců a nakladatelů, Svět knihy, s. r. o.
Záštita: ministr kultury ČR, primátor hlavního města Prahy

Spustit audio