Světluška rozdělila 9,5 milionu korun nevidomým

8. březen 2011

Nadační fond Českého rozhlasu rozdělil celkem 9,5 milionu korun z 8. ročníku sbírky Světluška. Podpořeno bylo celkem 130 žádostí o konkrétní pomoc nevidomým dětem i dospělým v celé ČR; finanční podporu získalo také 51 projektů neziskových organizací, které nevidomým pomohou k samostatnějšímu životu.

Rozhodování je rok od roku těžší, žádostí přichází mnoho, všechny jsou potřebné, ale ne všechny můžeme podpořit. Rozhoduje naléhavost,“ říká Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

„Letos jsem měla možnost být u toho, když grantová rada rozdělovala výtěžek sbírky Světluška a přiznám se, že jim tuto nelehkou úlohu vůbec nezávidím. Jsem ráda, že existují odborníci, kteří se rozhodují nejen srdcem, ale v problematice se dobře orientují a navíc tuto práci dělají zdarma. Mám radost, že Světluška má již stálý okruh dárců, díky kterým může pomáhat všude tam, kde je potřeba,“ řekla Aneta Langerová, patronka Světlušky.

Komu konkrétně letos Světluška pomůže?

Světluška dlouhodobě pomáhá zrakově postiženým dětem, aby mohly vyrůstat v bezpečí domova - náruč a láska rodičů je pro zdravý vývoj dítěte to nejdůležitější, u dětí s postižením to platí dvojnásob. Proto i letos věnuje 1 900 000 Kč (od roku 2003 13,6 milionu Kč) na projekty rané péče v regionech v celé České republice. Odborně vyškolení poradci rané péče učí rodiče, kterým se narodilo těžce postižené dítě, jak svému novorozenému děťátku pomoci. Riziko, že bezradní rodiče umístí dítě do ústavu, je tak menší. Regionální střediska pro ranou péči zajišťují osobní návštěvy rodin, půjčují jim speciální stimulační pomůcky a hračky. „Věříme, že toto je ten správný start na cestě k samostatnému životu nevidomého člověka,“ vysvětluje Martina Kaderková.

Světluška provází nevidomé děti i později – při jejich vstupu do mateřské a později základní a střední školy. Přispívá jim na přepis učebnic do Braillova písma, speciální pomůcky a školního asistenta, který je pro přijetí těžce zrakově postiženého dítěte do běžné školy podmínkou.

Jednou z těch, kterým Světluška umožňuje chodit do školy se zdravými dětmi, je i devítiletá Natálka z Českých Budějovic. Nevidomá holčička chodí do třetí třídy a její asistentka se jí naplno věnuje, pomáhá jí zvládnout všechny školní povinnosti a překonat jakékoli překážky, se kterými se ve škole setkává. „Natálka chodí do školy ráda, stíhá vyučovací tempo žáků a má mezi nimi plno kamarádů,“ vypráví její maminka, která má z Natálky upřímnou radost. Světluška z posledního ročníku sbírky podpořila školní a osobní asistenci v celkové výši 666 624 Kč a 278 541 Kč věnovala na přepis učebnic a přípravu školních pomůcek.

Světluška však nepomáhá jen dětem, provází nevidomé i v dospělosti. Nejčastěji jim přispívá na speciální pomůcky, jako jsou mluvící počítače a optické lupy zvětšující text (celkem 602 402 Kč v roce 2010). Bez nich totiž nemají těžce zrakově postižení lidé přístup k informacím a je pro ně nemožné najít si zaměstnání a uplatnění v životě.

Finanční podpora směřuje také lidem, kteří o zrak přišli později v průběhu života. Nečekaná ztráta jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů převrátí život naruby, člověk se musí znovu naučit ty nejjednodušší každodenní činnosti, orientovat se ve svém bytě, ve známém i neznámém prostředí, posléze se naučit i samostatnému pohybu s bílou holí na ulici. Musí si osvojit řadu speciálních dovedností, jako je čtení a psaní Braillova písma. Světluška na takové speciální výukové programy z 8. ročníku sbírky rozdělila 1 167 400 Kč. Z toho částka ve výši 600 000 Kč je určena na speciální programy pro ty, kteří se kromě ztráty zraku musí souběžně vyrovnávat ještě s částečnou nebo dokonce úplnou ztrátou sluchu. Světluška těmto lidem pomáhá prostřednictvím společnosti pro hluchoslepé LORM již osm let (od roku 2003 7,5 milionu korun)

Světluška podporuje těžce zrakově postižené studenty středních a vysokých škol studijním stipendiem, přispívá na projekty, které rozvíjí talent a tvořivé schopnosti lidí se zrakovým postižením, sportovní aktivity, hudební nástroje atp. (viz. www.svetluska.net, sekce Fakta a čísla)

Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky "deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace