Systém funguje bez problémů, není vidět žádná zátěž, ubezpečuje šéf Cermatu

3. únor 2024

Systém elektronického přihlašování na střední školy už funguje. Web DiPSy.cz měl být v provozu od čtvrtka, ale těsně před spuštěním programátoři odhalili chybu při nahrávání příloh. Cermat pak oznámil, že chybu opravil a systém večer spustil. Jak systém funguje po 10 hodinách provozu? „Co se týká zátěže, tak na serverech prakticky není vidět vůbec žádná zátěž, a to ani v těch prvních minutách po spuštění, kdy se tam nahrnuly stovky lidí,“ říká ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Jak mohou mít přihlašující rodiče jistotu, že systém funguje a všechno doputovalo tam, kam má?

Čtěte také

Pokud prošli celým přihlašovacím procesem, tak na konci dostali hlášku o tom, že přihláška byla podaná a že jim na e-mail přijde potvrzení o odeslání přihlášky. Jakmile mají v e-mailu toto PDF, které je zapečetěné pečetí Cermatu, tak mají jistotu, že přihláška je podaná.

Jak velkou komplikací pro zpracování přihlášek bude, když se někdo přihlásí jak papírovou přihláškou, tak elektronicky? Odhalí to systém?

Přesně tak, systém bude vědět o elektronicky podané přihlášce, a v okamžiku, kdy ředitel školy dostane do ruky papírovou verzi a bude ji muset přepsat do systému, tak mu systém oznámí, že přihláška proto tohoto uchazeče existuje a bude muset zkontrolovat a posoudit, jestli jsou přihlášky stejné nebo různé.

V případě, že jsou stejné, tak to bude jednoduchý proces, v případě, že budou různé, tak tím zákonní zástupci přidělali řiditelům spoustu práce a budou s tím mít spustu byrokracie navíc, protože budou muset zkontaktovat zákonné zástupce, aby rozhodli, která z podaných přihlášek je platná.

Někteří rodiče mají obavy z toho, aby nějaká chyba v systému jejich dítě nepoškodila při vyhodnocování výsledků testů. Dá se to vyloučit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související