Táborský Šatník pomáhá i diskrétně. Přibývá totiž klientů ze střední třídy, kteří se za problémy stydí

28. listopad 2023 15:28

Pomoc lidem v těžké životní situaci nabízí v Táboře dobročinný projekt Šatník. Zájemci ho najdou v přízemí jednoho z bytových domů na Pražském předměstí. Zdarma v něm získají oblečení, boty, kočárky, hračky pro děti, ale i nádobí.

„Asi si odnesu jednu bundu, nějaké spodní prádlo a jsem za to hrozně ráda. Moc nám tady pomáhají a dělají to zadarmo. Cením si toho hodně, protože bez Šatníku bychom neměli nic na sebe,“ říká paní Renata.

Podobně jako ona si oblečení v Šatníku vybírá její kamarád Ondřej. „My jsme bezdomovci, spíme ve stanu, takže tady nám velice pomáhají. Teď potřebujeme oblečení na zimu,“ dodává.

S provozem táborského Šatníku pomáhají ve svém volném čase dobrovolníci. Patří mezi ně Jana Káňová. „Díky tomu si vážím toho, co mám. Když vidím lidi, kteří potřebují naši pomoc, uvědomím si, že není potřeba si na nic v životě stěžovat, že máme být spokojeni i s málem, protože někteří nemají vůbec nic,“ komentuje.

Čtěte také

Šatník garantuje všem klientům diskrétnost. Ekonomické problémy totiž podle iniciátorky projektu Moniky Smetanové z místní akční skupiny Krajina srdce začínají dopadat i na lidi ze střední třídy, kteří až dosud nikdy v sociálních problémech nebyli a často se za současnou situaci stydí.

„Na tuhle cílovou skupinu se teď zaměřujeme také, proto jsme otevřeli Šatník i bezobslužně. Mimo dny, kdy tady máme obsluhu, je možné Šatník navštívit diskrétně přes bankovní identitu. Zavedli jsme unikátně do sociální služby princip, který už běžně využívají obchody,“ popisuje.

Služby dobročinného Šatníku v Táboře aktuálně využívá zhruba 250 klientů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související