Táborský Šatník pomáhá lidem, kteří se ocitají v nouzi. Týká se to prý už i střední třídy

27. prosinec 2022 11:18

Pomoc občanům v těžké životní situaci nabízí v Táboře nová veřejná služba nazvaná Šatník. Lidé tam zdarma získají oblečení všech velikostí, boty, kočárky, hračky pro děti nebo i nádobí. Šatník sídlí v přízemí jednoho z bytových domů v ulici Dukelských bojovníků.

„Šatník je místo, kam si mohou všichni lidé, kteří se dostanou do problémů, do těžké životní situace, přijít pro materiální pomoc,“ popisuje iniciátorka nové služby Monika Smetanová z místní akční skupiny Krajina srdce.

Všem klientům garantuje diskrétnost. „V podstatě může přijít kdokoliv, aniž by se musel prokazovat papírem ze sociálky nebo Úřadu práce. Nikdo není lustrován, jaké má příjmy,“ říká Monika Smetanová.

Právě záruka anonymity je podle ní důležitá. Ekonomické problémy totiž začínají dopadat na čím dál víc lidí. „Růst cen potravin, pohonných hmot, energií, tyto problémy se dotýkají i střední třídy, to znamená lidí, kteří nikdy v sociálních problémech nebyli. Bojí se to třeba přiznat, bojí se o tom mluvit, stydí se za tu situaci, a proto je důležité, abychom jim byli schopni pomoci diskrétním způsobem, aby neměli pocit nějaké diskriminace nebo trapnosti,“ vysvětluje.

Čtěte také

S provozem táborského Šatníku pomáhají dobrovolníci. Patří mezi ně Marie Loskotová, která potvrzuje, že na příchozí čeká spousta pěkných věcí. „Určitě si vybere každý, protože tady jsou opravdu krásné věci, některé úplně nové, některé trochu nošené. Dá se tu dobře vybrat pro děti i dospělé,“ ukazuje.

Šatník může pomáhat díky lidem, kteří darují nepotřebné, ale stále funkční věci. „Ideální je dary přivézt přímo sem. Pokud se člověk zrovna netrefí do doby, kdy je otevřeno, máme před Šatníkem sběrné kontejnery. My potom věci v průběhu pracovní doby přebíráme, třídíme a umístíme,“ dodává Monika Smetanová.

Táborský Šatník v ulici Dukelských bojovníků je zatím otevřený dvakrát v týdnu. Navštívit ho lze v pondělí a ve středu od 9 do 12 hodin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související