Tajemný golem

31. květen 2004

Tajemný golem je název nové knížky Lucie Seifertové, která je určena dětem a všem hravým lidem. Příběh o golemovi, který se stal předlohou tohoto leporela, se odehrál na konci 16. století za vlády císaře Rudolfa II. V té době byla Praha plná mudrců, učených šarlatánů i prachsprostých podvodníků. Mnoho z nich toužilo vyrobit umělou bytost, která by jim sloužila - homunkula.

Podle staré legendy se to podařilo pouze učenému rabínu Löwovi. K oživení golema byl tehdy zapotřebí šém, ten však nyní nepotřebujeme. Leporelo Lucie Seifertové oživuje hliněného panáka i bez magicky popsaného pergamenu, obrázky jsou totiž pohyblivé. Jednotlivé kapitoly vtipně popisují legendu golemova stvoření, jeho "službu" lidem, nezvladatelné šílenství, ve které přerostla jeho síla, vidíme v kapitole Běsnění a závěr knihy je věnován uložení golemova těla na půdu Staronové synagogy.

Křest knihy - zleva Lucie Seifertová, Petr Prchal a Sabina Laurinová

Ten, kdo zná předchozí knihy Lucie Seifertové, ví, že má zálibu v komiksech, které mimochodem vycházejí i na internetových stránkách Českého rozhlasu. I Tajemný golem je v podstatě zpracován jako komiks. Knihu vydal Petr Prchal ve spolupráci s Euromedia Group k. s. - Knižní klub a její slavnostní křest se uskutečnil v Paláci knih Luxor.

Spustit audio