Takzvané doučovací kempy mají smazat rozdíly, které vznikly během distanční výuky

14. červenec 2021 15:58

Téměř 89 tisíc dětí by se mělo o letních prázdninách zapojit do takzvaných doučovacích kempů. Ty mají umožnit srovnat rozdíly, které vznikly během distanční výuky. Ministerstvo školství na ně vyčlenilo 270 milionů korun.

Doučovací kemp pořádá například Základní škola Emy Destinnové v Českých Budějovicích. Je založený na společné práci. Pod vedením učitelky Jany Kučerové se tak děti třeba proměnily v detektivy a pokusily se rozluštit záhadu.

„Ono to tak trochu koresponduje i s mojí funkcí výchovného poradce. Zabývám se i inkluzí dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, takže vytipování žáků, kteří potřebují nějakou větší pomoc nebo prostě trénování učiva, je mi blízké,“ říká Jana Kučerová.

Čtěte také

Škola připravila dva týdenní doučovací kempy. Celkem by se jich mělo zúčastnit 34 dětí. „Nejdříve učitelé vytipovali žáky, kteří by to potřebovali. Z jedenácti tříd prvního stupně bylo vytipováno padesát dětí, které dostaly předběžnou přihlášku. Vrátilo se jich 24, tudíž jsme měli deset volných míst, která jsme potom nabídli ostatním,“ popisuje ředitelka Dagmar Koubová.

Doučovací kempy pořádá škola pod záštitou asociace školních sportovních klubů. Na podobném konceptu organizátoři spolupracovali už o loňských prázdninách. „Loni jsme to pojali jako badatelské zkoumání našeho města, takže se děti zabývaly domovními znameními, koněspřežkou, pátraly po různých tajemstvích Českých Budějovic. Letos je to také tematicky zaměřené, ale více se budou věnovat rozvoji čtenářské a matematické gramotnosti,“ dodává ředitelka.

Během doučovacích kempů připravuje škola pro děti program na každý všední den od 8 do 16 hodin. Dopoledne děti řeší úkoly, které jim mají pomoci zlepšit matematické a čtenářské dovednosti, odpoledne je čeká sportovní vyžití.

Spustit audio

Související