Taliban zabil pákistánského ministra pro náboženské menšiny

2. březen 2011

K vraždě pákistánského ministra pro náboženské menšiny se přihlásila tamní odnož Talibanu. Ministr Šahbáz Bhattí byl jediným křesťanským členem pákistánské vlády. Ostře kritizoval zákon, který postihuje rouhání a urážky proroka Mohameda.

Čtyři útočníci ostřelovali ministrovo auto dnes ráno. Podle všeho neměl Bhattí žádnou ochranu a to i přesto, že mu nedávno islámští radikálové vyhrožovali smrtí. Útočníci z místa činu uprchli a ministr přes okamžitý převoz do nemocnice zemřel.

O tom, že je mu kvůli kampani proti zákonu vyhrožováno smrtí, mluvil 42letý Bhattí už před čtyřmi měsíci na videozáznamu, který zveřejnila BBC. Řekl v něm, že mu vyhrožují radikálové z Talibanu a al-Káidy, kteří nesouhlasí s kampaní proti prosazování islámského práva šaríja. Ministr ale tehdy řekl, že se nedá zastrašit.

„Znám význam kříže, jdu cestou kříže, jsem ochoten obětovat život za obranu práv spoluobčanů. Radši zemřít, než se dát zastrašit výhrůžkami,“ řekl před časem pákistánský ministr pro náboženské menšiny Šáhbáz Bhattí.

Jak na Rádiu Česko uvedla novinářka Tereza Engelová, která žila v Pákistánu, k dnešnímu útoku na ministra se přihlásila Tehrik-e-Taliban, což je pakistánská odnož Talibanu a al-Káidy.

„Údajně se na místě činu našly letáky Tehrik-e-Taliban. Mluvčí Tehrik-e-Taliban Pandžáb se k činu také přihlásil a zároveň pohrozil, že každý, kdo by měl stejné choutky jako Bhattí, tedy zastával se menšin a hlavně chtěl zrušení zákona o rouhání, dopadne stejně,“ uvedla.

Postavení křesťanů v Pákistánu

Novinářka přiblížila, že Pákistán má asi 185 milionů obyvatel a křesťané tvoří asi procento a půl populace.

„Oni tedy nejsou na tom tak strašně jako jiné minority v podobě nějakých muslimských sekt, jako například ahmadiové. Mají kostely, můžou chodit na mše, mají zastoupení ve vládě i parlamentu. Nicméně jejich postavení není srovnatelné s muslimy,“ přiblížila.

Podle ní je není ale hlavním důvodem vraždy Bhattího jeho příslušnost ke křesťanské komunitě, ale především jeho kampaň za zrušení zákona o rouhání.

„To je v Pákistánu velmi palčivá otázka, kterou se zabývá celá společnost. A v ní je velký strach. Lidé už jen kvůli tomu, že se o zákonu zmiňují, že o něm polemizují, umírají anebo je jim vyhrožováno smrtí,“ řekla novinářka.

Zákon o rouhání je předmětem ostrých debat od listopadu, kdy tribunál odsoudil křesťanskou matku čtyř dětí k smrti. Čtvrtého ledna pak útočník zastřelil guvernéra provincie Pandžáb, který legislativu ostře kritizoval. Zastřelil ho jeho vlastní tělesný strážce.

Radikální islamisté vyhrožují také pákistánské liberální poslankyni Sherry Rahmanové, která se snaží legislativu změnit. Pravidelně dostává výhružné dopisy a radikální duchovní ji dokonce obvinili z rouhání. Pákistánský ministr vnitra poslankyni doporučil, aby opustila zemi.

„Být poslankyní tak ze země snad opravdu oteču. Protože rozhodně ona je teď další na seznamu. V podstatě mě překvapuje, že ona nebyl první, protože to byla právě ona, která navrhla zákon zrušit,“ řekla k tomu Engelová.

Dodala, že pokud by vláda vyslyšela žádosti o zrušení zákona, vyvolá to v Pákistánu velké masové bouře.

Poradce prezidenta Zardárího prohlásil, že je smrt ministra Bhattího velkou ztrátou pro všechny liberály v zemi. Současně vyzval všechny moderně smýšlející Pákistánce, aby se postavili na odpor proti demagogii radikálních duchovních.

Spustit audio
autoři: ima , onč , kbr , adh , obo