Talisman

14. únor 2002

Ve středu 13. února se na prknech Divadla na Vinohradech konala premiéra hry Talisman od Johanna Nepomuka Nestroye. Je to komedie o svádění žen muži a mužů ženami, ale i o přetvářce, pokrytectví a také o schopnosti mít rád pro lidské kvality a ne jen pro majetek.

Titus Lišák (Vladimír Dlouhý), mladý ambiciózní, ale nemajetný muž s roztrhaným kabátem a zrzavými vlasy, se dostane do přízně Flóry (Eva Režnarová) - květinářky u Paní z Cypřišova (Jiřina Jirásková), kterou však záhy vymění za výhodnější partii - komornou Konstance (Zlata Adamovská). Tu taky odvrhne, aby se hřál na výsluní přízně samotné milostpaní. Ale jenom do té doby, naž se zjistí, že není ani brunet, ani blondýn, ale parukami a převlekem skrývá zrzavé vlasy, které každého dráždí. Všemi odvrhnutý Titus dostává další šanci s příchodem bohatého strýčka. Naráz se mění názor všech žen a z "chudého pobudy" je ta nejlepší a nejžádanější partie. Ale Titus, sám poučen pokrytectvím a falší, volí teď srdcem a ne podle společenského postavení.

Johann Nepomuk Nestroy

Režii a úpravu představení má Petr Novotný, v dalších rolích hrají Simona Postlerová, Braňo Polák nebo Lumír Olšovský, Jiří Dvořák, Oldřich Vlach, Petra Hobzová a další. V tomto měsíci mohou návštěvníci Divadla na Vinohradech vidět hru Talisman v pátek 22. a v úterý 26. února.

Rakouský dramatik Johann Nepomuk Nestroy se narodil ve Vídni 7. 12. 1801 jako syn advokáta českého původu. Studoval práva, ale záhy se začal věnovat divadlu. Jako operní pěvec a herec působil ve Vídni, v Amsterodamu a v Brně. V letech 1854 - 1860 byl ředitelem divadla v Leopoldstadtu. Napsal 83 divadelních her a frašek satiricky reagujících na metternichovský režim a na rozpory doby. Jeho hry jsou dodnes stálou součástí repertoárů evropských divadel. Zemřel 25. 5. 1862 ve Štýrském Hradci.

Spustit audio