Tančit ošklivě. Podzimní popové bangery servíruje Švédka Felicia Takman a izraelské duo Lola Marsh

2. listopad 2022
Topinky

Píseň jako útěcha pro kamarádku, skladba jako popis vztahu k sobě i přátelům, track jako odraz kompletního odpojení od reality. Důkaz, že seriozním tématům často sluší chytlavý taneční obal, podávají aktuální Topinky.

Lola Marsh - Shot Shot Cherry

Credits: Yael Shoshana Cohen, Gil Landau, Ido Ohayon
Label: Anova Music
Album: Shot Shot Cherry

Izraelské indie duo Lola Marsh, které tvoří charismatická zpěvačka Yael Shoshana Cohen a multiinstrumentalista Gil Landau, už skoro dekádu vkusně míchá vlivy folku a elektropopu s hořkosladkými náladami Středního východu. Jejich nové, v pořadí třetí album, jež vyšlo 28. října na labelu Universal, nese název Shot Shot Cherry a kapela ho napsala v době vrcholící pandemické nejistoty poté, co musela přerušit své evropské turné a vrátit se domů. Bohaté synthpopové harmonie, retro textury a taneční vibe titulního singlu, který aktuálně obohatil naši rotaci, působivě kontrastují s texty plnými frustrace. „Cítili jsme se deprimovaní, bezmocní a jako zbytek světa jsme mohli jen čekat. Takže když jsme pracovali na téhle písni, text jako by se napsal úplně sám.“ Katarzní hit doprovází i (co do geometrie a perspektivy) nápadité video, které natočil režisér a architekt A. T. Mann na jihoizraelském Ramon Airport  ̶  tedy jedné z budov, které sám navrhl.

Ski Mask The Slump God - Ooga Booga!

Credits: Stokeley Goulbourne, Nabeel Safi-Tarin, Nelida Yew
Label: Victor Victor / Republic
Album: Ooga Booga! single

Kdo jiný by měl vydat nejlepší rapový halloweenský singl letošního roku než Ski Mask The Slump God. Jeden z vůdců soundcloudové revoluce z konce minulé dekády miluje horrory, často z nich sampluje a po jednom nazval i svoji novinku. Ooga Booga je céčková hororová komedie z roku 2013, v níž se policií zastřelený afroamerický mladík vrací na zemi jako akční figurka kmenového válečníka. Floridský rapper Ski Mask The Slump God navíc novým singlem už dost možná ohlašuje své druhé studiové album – pokračovatele debutu Stokeley z roku 2018.

Felicia Takman - Dansa fult

Credits: Felicia Takman, Emil Berg, Timo Krantz, Mattias Jonsson
Label: Universal
Album: En basic bitch, inget nytt, men fan ändå, ganska snygg EP

Tančit ošklivě”, tak se v překladu ze švédštiny jmenuje nový singl zpěvačky Felicie Takman. Skladba Dansa fult pochází z jejího aktuálního EPčka s krkolomným švédsko-anglickým názvem En basic bitch, inget nytt, men fan ända, ganska snygg, což podle překladače znamená: „Basic bitch, nic novýho, ale docela fajn.“ Netušíme, jestli Felicia mluví o sobě nebo o své hudbě. To druhé nicméně moc basic není, Dansa fult vzniklo ze spolupráce s Emilem Bergem a Timem Krantzem a je to plnohodnotný banger ve stylu hitů zpěvačky Robyn. „Píseň měla být útěchou pro mou nejlepší kamarádku, která má vždycky po večírku kocovinu, druhý den píše SMS a lituje všeho, co řekla a udělala. Ale píseň samotná je vlastně nakonec víc o večeru, kdy potkáte někoho, kdo vás strašně naštval,“ vysvětluje Felicia Takman.

Upsahl - Into My Body

Credits: Taylor Upsahl, Evan Blair, Pete Nappi, Elijah Nolll
Label: Arista
Album: Into My Body single

Je to možná s podivem, ale v tiskových zprávách oznamujících nové singly se poslední dobou až nápadně často objevují citace hudebníků zmiňující astrologii. Ještě o kus dál šla americká hudebnice Upsahl, která své nové EP rovnou pojmenovala Sagittarius (tedy Střelec). Nová kolekce skladeb vyjde 9. prosince a nalezneme na ní jak předchozí singl Antsy, tak i novinku Into My Body. „Napsala jsem ji na začátku léta po skoro šesti měsících koncertní šňůry. Poprvé za dlouhou dobu mě neobklopoval chaos a neustálé mozkové stimuly, a to mě zanechalo samotnou s mými vlastními myšlenkami. Zasekla jsem se uvnitř vlastní hlavy a kompletně jsem se odpojila od reality,“ popisuje vznik tracku Upsahl. Ráznou elektronickou introspekci, kterou spolu s ní produkovali vyhledávání producenti Evan Blair a Pete Nappi, zařazujeme do playlistu a připomínáme, že její debutové album Lady Jesus vyšlo loni.

The Go! Team - Look Away, Look Away

Credits: Ian Parton, Sam Dook, Ninja, Adam Znaidi, Niadzi Muzira, Jaleesa Gemerts, Deanna Wilhelm
Label: Memphis Industries
Album: Get Up Sequences, Pt. 2

Od anglické skupiny The Go! Team čekáme optimistický indie pop s přesahy do hip hopu nebo taneční hudby a na novince Look Away, Look Away nám přesně tohle dávají. The Go! Team fungují od začátku tisíciletí a velké úspěchy slavili už se svým debutem Thunder, Lightning, Strike. Poslední dva roky se trochu proměnila jejich sestava a na loňské desce Get Up Sequences, Pt. 1 zněli jako polití živou vodou. Teď se vrací s druhým dílem desky a Look Away, Look Away je jejím pilotním singlem. Vznikl ve spolupráci se sborem náctiletých zpěvaček z Beninu, které si říkají The Star Feminine Band. Album vychází na začátku února příštího roku.

Marjari - Cold Breeze

Credits: Martina Činátlová, Daniel Šubrt
Label: Dayspeed Music
Album: Hey Girl

Českobudějovický písničkářský objev Martina Činátlová alias Marjari před pár dny přistál v e-mailové schránce Startéru – hitparády neobjevených Radia Wave. Krom nasazení titulního tracku z jejího čerstvě vydaného dlouhohrajícího debutu Hey Girl mezi soutěžní tracky, jsme se rozhodli, že se bez jejích posilujících a ozdravných textů otevírajících tíživá ženská témata, neobejdeme ani v novinkové rotaci. „Písničky zobrazují převážně moje vztahy jak k mužům a přátelům, tak i ke mně samotné. Většinu songů jsem napsala na přelomu podzimu a zimy minulého roku, často jsem se v tu dobu setkávala s obtěžováním cizími muži, což se promítá ve většině písniček na albu,“ říká Marjari k desce, která vyšla 21. října pod hlavičkou labelu Dayspeed Music. Album bude pokřtěno 11. listopadu v českobudějovické Žižkárně a následně 30. listopadu v pražském Café V lese, kde indie písničkářka zahraje po boku své doprovodné kapely.

Zažívá Filip spíš stagnaci nebo rovnou pokles? Vrátí se Aleš po smrti jako figurka kmenového válečníka? A šli letos kluci na Halloween sami za sebe? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio