Tanvald na Jablonecku ovládla protiromská nálada

28. duben 2012

Jablonecká policie šetří loupežné přepadení patnáctileté dívky v Tanvaldě. Cestou do školy ji údajně chtěli okrást tři mladíci. Vypověděla, že ji shodili z náspu silnice a požadovali peníze a mobilní telefon. Když jim nic nedala, údajně dostala ránu do břicha. Událost vyvolala v Tanvaldu další vlnu protiromských nálad, přestože ještě vůbec není jasné, co se vlastně stalo.

„V současné době není prokázáno, že šlo o přepadení,“ říká starosta Tanvaldu Petr Polák s tím, že také zaznamenal radikální diskuse na sociálních sítích, kde je Tanvald nazýván Cikánvaldem.

„Mrzí mě to. Neříkám, že s tou menšinovou komunitou nejsou v Tanvaldě problémy, ale ono se to rozjelo v souvislostí s událostí, která se stala na Nový rok a bohužel to přetrvává. Už je to druhý případ, v tom prvním se ukázalo, že to bylo vymyšlené,“ dodal starosta.

Nálada v Tanvaldě se začala měnit zhruba před rokem, kdy lidé získali pocit, že se bezpečnostní situace ve městě horší.

„Je fakt, že když jdu po chodníku a vidím skupinu těch lidí, tak radši přejdu na druhou stranu,“ přiznala jedna z obyvatelek Tanvaldu.

Od té doby i v souvislosti s novoroční střelbou, která jednoho z mladých Romů stála život, se poměry ve městě opravdu zhoršují. Mluví se o tom, že pohrdání zákony nabývá na intenzitě.

„Skutečností zůstává, že při těch krádežích v marketech se už jedná o drzost – v některých případech to ukradené zboží ani neschovávají a prodavačky se je bojí okřiknout,“ potvrzuje starosta Polák a zároveň dodává, že v ulicích Tanvaldu teď budou obě zmíněné složky víc vidět.

Kriminalisté nahlášené přepadení mladé dívky za bílého dnes šetří. Jak potvrzuje Ludmila Knopová, zatím bez výsledku:

„Případ policisté šetří jako loupež, na případu intenzivně pracují a v tuto chvíli nemají žádné informace, které by mohly mediím sdělit.“


Zvětšit mapu
Spustit audio