Tatarku bychom nejraději pily brčkem, říkají autorky blogu o smaženém sýru

20. červen 2022
Ve vlastní šťávě

Ke kánonu českých a slovenských restauračních klasik bezpochyby patří zlatavý smažený sýr. Dotáhl to z obyčejných hospod a bufetů až do různých sofistikovaných verzí. Podle autorek blogu Život ve strouhance, které se výzkumem smažáku zabývají, je ovšem jeho klasická varianta stále tou nejlepší možnou a jen takový ideálně zalepí touhy po něm.

Web a hlavně instagramový profil Života ve strouhance vznikl částečně jako vtip, ale postupně se rozrostl do poměrně velkých rozměrů. Autorky blogu Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová společně jezdí na tábory i chalupy už dlouhá léta a protože právě smažený sýr je gastrozážitek, který je dostupný všude, začaly o něm psát. „Někoho po nějaké party napadlo, že bychom měly dělat recenze a hodnotit ty smažáky, aby naši kamarádi věděli, kam na něj zajít,“ vzpomíná Anna.

Smažák z archivu Juliany Fischerové

Život ve strouhance byl založen v roce 2020, ale i bez pečlivě propracované pestré vizuální strategie má dnes na Instagramu přes 10 tisíc sledujících – přitom se od začátku věnuje pouze jedinému, a to jednoduchým fotkám a komentářům ohledně kvality smažáku, přílohy a také tatarky.

„Hlavně jde o tu strouhanku, žejo, jestli je to v domácí strouhance, nebo je to prefabrikát, jestli se sýr roztéká a hodnotíme hodně samozřejmě tatarku, tu my milujeme! Tatarky, když jsou dobrý, bychom nejraději pily brčkem,“ vysvětluje Terezie.

V otázce oblohy jednoznačně fandí zelnému salátu a co do přílohy jsou ideální krokety, jakkoli jde asi o nejmastnější možnost vůbec. „Jde o ten gastrozážitek, že když už je to tak smažený a nezdravý, tak aby to bylo komplexní. Pro mě je to takový emocionální vyprošťovák,“ dodává s nadsázkou Anna.

Smažák z archivu Juliany Fischerové

Blog začal fungovat s nástupem covidové pandemie, takže ačkoli smažák není zrovna jídlo, kterému by převoz dvakrát slušel, ze začátku tvořily krabičky velkou část obsahu. To se naštěstí postupně změnilo. „Cílem je doporučit čtenáři podnik, kde mají dobrý smažák, namotivovat na výlet a objevovat ty podniky – zvlášť po covidu, kdy spousta restaurací krachla… A hlavním cílem je pobavit – protože přece jen na sociálních sítích trávíme hodně času, řeší se tam důležitá témata, ale důležité je se i zrelaxovat. Baví mě to i to, jak se ty názory rozcházejí – pro někoho je tohle top, pro jiného totální low,“ říká Anna.

Občas je i téma jako smažený sýr poněkud výbušné a dochází k hádkám. „Někdy lidi nechápou, že naším cílem je spíš to povznést, ne se hádat o tom, že ve strouhance bylo zrníčko máku, které tam být nemělo,“ doplňuje Terezie.

Z blogu nakonec vznikla i mapa, na kterou recenze přibývají i díky rozrůstající se komunitě milovníků smaženého sýru, a tak se věhlas této pochoutky může šířit dál i bez toho, aby se smažáku přejedly autorky blogu. Poslechněte si celý rozhovor s nimi!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.