Taxmeni: Dlouhý černý závoj

Dlouhý černý závoj, Long Black Veil, je americká píseň, která byla v roce 2019 vybrána Knihovnou Kongresu Spojených států amerických k uchování v Národním registru nahrávek, protože je „kulturně, historicky nebo esteticky významná“. Dočkala se desítek verzí.

Poslechneme si jeden z legendárních hitů americké country v jeho české verzi. Jako první ho nazpíval William Frizzell, který měl přezdívku Lefty. V polovině roku 1951 se stal jedním z mála lidí, kteří mohli být považováni za srovnatelné s popularitou americké legendy Hanka Williamse, byl s ním dokonce na turné. William Lefty Frizzell se narodil roku 1928, zemřel v pouhých 47 letech na mozkovou mrtvici způsobenou těžkým alkoholismem. Byl country zpěvákem a autorem písní, v roce 1982 byl uveden do Síně slávy country music. Bylo mu 31 let, když natočil píseň s názvem The Long Black Veil a pod jejím českým překladem ji známe i my, jmenuje se Dlouhý černý závoj.

Český text jí vymysleli celkem tři textaři – Jan Krůta, Jan Vyčítal a Pavel Vrba. Všichni textaři se přidrželi původního textu. Je vyprávěn z pohledu muže křivě obviněného z vraždy a popraveného. Odmítá totiž poskytnout své vlastní alibi, protože v noci vraždy měl mimomanželský poměr s manželkou svého nejlepšího přítele a raději by zemřel a vzal si jejich tajemství do hrobu, než aby přiznal pravdu. Jiné alibi však neměl a soudce ho tedy odsoudil k smrti. Tato skladba byla největším hitem souboru Ohaři na koncertech začátkem 70. let minulého století. Zpíval ji Vráťa Vyskočil. Členové Ohařů se různě prolínali s Taxmeny, kteří se tehdy jmenovali Krajánci. Píseň nazpívali i Miroslav Hoffmann, Ladislav Vodička pod názvem "Prý já to byl“ a také Wabi Daněk.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.