Tchajwanský podzim může být ještě horký

14. listopad 2008

Tchajwanci si v posledních dvou desetiletích prošli podobnou cestou jako my. Ještě koncem osmdesátých let měla tamní vládní strana mocenský monopol a na své opravdové či pouze domnělé odpůrce byla velmi tvrdá. Dnes je ale Tchaj-wan stejně jako Česká republika demokracií. A k demokracii patří přísný zákaz vyrovnávání politických sporů prostřednictvím justice - která by v takovém případě byla jen služkou moci.

Každý, kdo na Tchaj-wan zavítá, si může ověřit, že demokracie na ostrově skutečně funguje. Jak ale tedy rozumět případu bývalého prezidenta, který na cestě do vazby kvůli údajným korupčním deliktům vykřikuje, že jde o případ politického pronásledování? A který drží protestní hladovku?

Pokud by měl bývalý prezident Čen Šuej-pien pravdu, pak by na tom tchajwanská demokracie nebyla nejlépe. Zdá se však, že věc je jednodušší a že Čenovy řeči o politické perzekuci jsou jen zastíracím manévrem.

Co svědčí proti Čenovi? Zejména to, že obvinění se objevila už za jeho druhého funkčního období. Tchajwanský prezident je hlavou administrativy. Kdyby byli prokurátoři poskoky vlády - jak nyní Čen naznačuje -, stěží by Čenova rodina mohla mít problémy v době, kdy byl Čen ještě v úřadu. Prokurátoři by nic neviděli a nic neslyšeli. Jenže, a to mluví ve prospěch nezávislosti justice a proti exprezidentovi, Čenovy problémy začaly už v době jeho prezidentování. Před dvěma lety byl jeho zeť obžalován a pak odsouzen na sedm let. Důvod? Zneužil svého přístupu k tajným informacím a díky tomu se obohatil na akciovém trhu.

Ještě v té době, tj. za Čenova prezidentování, se do potíží dostali i další členové Čenovy rodiny, například jeho manželka Wu Šu-čchen, obviněná ze zpronevěry a padělání, a jeho blízcí spolupracovníci. Čen je ve vážném podezření, že přehmaty, z nichž vyšetřovatelé obvinili jeho příbuzné a chráněnce, přinejmenším kryl. Tyto kauzy ochotně rozmazávané nezávislými tchajwanskými médii zviklaly i mnohé z těch, kteří Čena - skvělého řečníka obratně se stylizujícího do role obránce chudých - dlouho obdivovali. A srazily podporu Čenovy Demokratické pokrokové strany, z níž Čen raději vystoupil poté, co sám připustil, že porušil zákon. A to v případu, kvůli němuž je právě teď za mřížemi. Oč přesně jde?

Čenův syn a jeho žena převedli před vypršením Čenova prezidentského mandátu letos v květnu miliony dolarů nejprve do Švýcarska, a pak do jednoho z nejproslulejších daňových rájů, na Kajmanské ostrovy. Klíčové je, odkud ty miliony pocházejí. Jsou to opravdu přebytky peněz, které příznivci Demokratické pokrokové strany věnovali na stranické kampaně? To tvrdí exprezident Čen. Pokud by se to prokázalo, mohl by si Čen oddechnout. Úspory, o nichž zcela jistě neměl nic vědět fiskus, by asi zůstaly Čenově dnes už bývalé straně a Čen se synem a snachou by za nelegální převod a špatné výkaznictví dostali relativně mírnou pokutu - v přepočtu necelých deset tisíc dolarů.

Ovšem pak je tu druhá možnost, pro Čena a jeho blízké mnohem horší. Možnost, která by vysvětlovala Čenův hlasitý křik o politickém pronásledování. Zvláštní prokurátorský tým zjišťuje, zda ve švýcarsko-kajmanské transakci nejde o praní peněz. Existuje totiž podezření, že se prezident před třemi lety nezákonně obohatil na bankovních fúzích. Menší banky tehdy kupovaly ty větší a dobře zavedené, a to s požehnáním Čenovy vlády. A měly se za to údajně Čenovi štědře revanšovat. Pravda, tohle tvrdí poslanci dnes vládní Nacionalistické strany, a tedy Čenovi oponenti. A exprezident to přirozeně vášnivě odmítá - stejně jako řeči, že dostal milionové úplatky od tchajwanské firmy Far Eastern Group.

A kde je pravda? To se teď pokoušejí zjistit zmínění prokurátoři, kteří v úterý vyslýchali bývalého prezidenta dlouhých jedenadvacet hodin. Ve vazbě ho mohou držet čtyři měsíce, aniž by vznesli formální obvinění. Ale pokud si chtějí udržet pověst nezávislosti, musejí si hned zkraje dát pozor a vyvarovat se chyb. Bylo opravdu nutné, aby k výslechu předvedli exprezidenta v poutech? Tahle teatrální scéna se výborně hodila do obrazu, jaký Čen Šuej-pien servíruje tchajwanského veřejnosti: obrazu svévolné politické perzekuce. Stejně dobře tam zapadá drobné svalové zranění, které Čen připsal tomu, že ho vyšetřovatelé fyzicky napadli.

A přitom to vypadá, že na tchajwanskou justici spoleh je! Dnešní prezident Ma Jing-ťiou se ještě jako vůdce opozice dostal do podezření z korupce. Tehdy byl u moci Čen, a kdyby byla tchajwanská justice zvyklá vrtět chvostem, jak jí vláda přikáže, nejspíš by Maa - už tenkrát nejvážnějšího prezidentského kandidáta - pořádně vykoupala. Jenže namísto toho justice Maa očistila. Je krajně nepravděpodobné, že by jí to Ma nyní oplácel tím, že by ji nutil k nespravedlivým, politicky motivovaným rozhodnutím.

Tohle však skalním přívržencům Čen Šuej-piena asi nikdo nevysvětlí. Ubylo jich, ale na demonstrace a případně i na pouliční násilnosti jich je stále dost. Tchajwanský podzim může být ještě dosti horký.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio