Téměř 200 vydání Erbenovy Kytice je k vidění na výstavě v rodném městě slavného autora českých balad

10. listopad 2023 07:24

V Miletíně na Jičínsku si připomínají 170 let od prvního vydání slavné sbírky balad tamního rodáka Karla Jaromíra Erbena. Ve Spolkovém domě začala výstava, na které si zájemci mohou prohlédnout kolem dvou stovek různých vydání Kytice.

„Je jich tady téměř 200. A první vydání, kterým to všechno vypuklo, to máme tady. To je vydání z roku 1853. Druhé vydání pak následovalo roku 1861, třetí za dalších 10 let roku 1871,“ ukazuje průvodce výstavou Milan Lánský tři nejstarší vydání Erbenovy jediné původní knihy, kterou kdy vydal.

Téměř 200 vydání Erbenovy Kytice je k vidění na výstavě v rodném městě slavného spisovatele

„Tyto tři knihy jsou sem přeneseny z expozice, která je instalována v rodném Erbenově domku, vysvětluje Milan Lánský.

Právě s rodným domkem Karla Jaromíra Erbena je výstava spojená - výtěžek z dobrovolného vstupného půjde i jeho na další údržbu a opravy.

Čtěte také

Do příprav výstavy se zapojili i obyvatelé Miletína, říká Milan Lánský. „Rozhodli jsme se udělat výzvu ke zdejším lidem, aby také přispěli svými publikacemi do výstavy. A sešlo se jich tu asi 30 nebo 40. Ovšem to jádro expozice pochází se sbírky Václava Kurovského. To je těch dalších zhruba 140 knih vydání Kytice.

Právě Václav Kurovský z Hradce Králové začal se sbíráním Kytice ještě ve škole před asi šesti lety. „Bylo to jednoduché. Měl jsem na škole za úkol se naučit Zlatý kolovrat. Takže to byla doslova jednička zadarmo, když jsem se ho naučil. A dopadlo to tak, že jsem jo nakonec recitoval před celou školou. A tím pádem jsem se trošku víc ponořil do Kytice, pak do osobnosti Erbena a začala taková sbírka.

A během zmíněných šesti let se podařilo po antikvariátech, bazarech nebo na internetu posbírat zhruba 140 různých výtisků v několika jazycích včetně angličtiny, ruštiny nebo esperanta. A tak se nejen místní mohou přijít podívat na výstavu knihy, která je provází už od dětství.

Téměř 200 vydání Erbenovy Kytice je k vidění na výstavě v rodném městě slavného spisovatele

Jako starostu Miletína Miroslava Noska ze Starostů a nezávislých. „Už když jsem chodil do školy, tak byla vlastně řeč hlavně o Erbenovi. Museli jsme se učit jeho různé balady, takže osobnost Erbena nás tady provází doslova od dětských let a pak celým životem.

Výstava v Miletíně na Jičínsku, rodišti Karla Jaromíra Erbena, potrvá do konce listopadu a přístupná je po předchozí telefonické domluvě.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související