Terorismus, migrace a politická komunikace

11. leden 2019
Výrok týdne

Sympatizant SPD, který způsobil dvě nehody vlaků, aby vyvolal odpor k migrantům, se před soudem přirovnal k Janu Palachovi. Samotná SPD se od jeho činů zcela distancuje, ze své vyhrocené protimigrační rétoriky ale nijak neslevila. Na svém twitterovém účtu napsala, že „hlasitě odusuzuje jak počínání důchodce Baldy, tak snahu mediálního i politického mainstreamu a části veřejnosti zneužít čin duševně nesvéprávného jedince k dehonestaci celé SPD.“ 

Poslanec za SPD Lubomír Volný šel ještě dál a na svůj facebookový účet napsal status nadepsaný velkými písmeny jako OSOBNÍ STANOVISKO, kde zaznívá mimo jiné následující:

Pokud se nejedná o řízenou provokaci, tak je tato kauza výsledkem práce fanatických vítačů a multikulti maniaků. To Vy fanatici islamizace a afrikanizace zbytků svobodné Evropy zde vytváříte reálně nebezpečné a stresující prostředí a pochopitelně se najdou i lidé kteří budou reagovat přecitlivěle a neadekvátně, protože se budou oprávněně cítit ohroženi. To Vy vytváříte evropské Breiviky.

Výrok analyzují datový novinář Jan Cibulka, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se zaměřením na politický extremismus Jan Charvát a sémiotik, odborník na analýzu dat a ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio