Tipy na víkend: Bitva o Hukvaldy, Fajné léto na Osoblažsku, děti potěší Pimprléto

15. červenec 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou. Vyberte si z našich tipů!

Na Výpravu do pravěku láká Muzeum Šipka ve Štramberku. V pátek se prostřednictvím kvízů a úkolů bude hledat zlaté zrnko, a to od 10 do 16 hodin.

V sousední Kopřivnici si zase můžete zatančit v rytmu samby. Veřejná tančírna pro všechny v sadech Edvarda Beneše začíná v 18 hodin.

V hudebním duchu se nese také páteční program v Novém Jičíně, tam od osmi večer zahraje a zazpívá na Masarykově náměstí Vlasta Horváth s kapelou.

A konečně v Českém Těšíně si můžete v Čítárně a kavárně Avion prohlédnout inspirativní výstavu. Nese název Proč to házet do koše a uvidíte na ni hry a hračky vyrobené z odpadového materiálu. A když se zdržíte až do 17. hodiny, uslyšíte saxofonistu Kryštofa Jelínka v doprovodu formace Jazz Q.

V Chuchelné na Opavsku začínají třídenní Sportovní slavnosti. Dříve než o víkendu vběhnou na hřiště tělovýchovné jednoty dospělí i malí fotbalisté, je čas pro zábavu. Tedy pokud holdujete tvrdší muzice. Od 17 hodin bude patřit hřiště metalovým kapelám, například formaci Dymytry.

Své děti můžete vzít také na loutkovou pohádku do zahrady Národního domu ve Frýdku-Místku. Od 16 hodin se tam hraje Kometa je popleta aneb příběhy z vesmíru. A pokud se zdržíte až do 19. hodiny, čeká vás tam koncert oderské kapely MadRain.

V areálu autokempu ve Frenštátě pod Radhoštěm v pátek zahrají Žamboši. Začátek koncertu je o půl osmé večer.

Skupina Žamboši

Sobota

Víkend na hradě Sovinec bude patřit rytířům. Na příkaz krále – to je program plný soubojů ale také ukázek života a etiky na gotickém hradě. Sovinec je otevřen od 9 do 18 hodin.

Zámek Raduň zažije Šlechtické slavnosti. V oranžerii zámku se bude hodovat po panském způsobu, děti si vyzkoušejí hry pro komtesky a mladé pány a na všechny čeká příchod šlechty v dobových kostýmech. Program na Raduni trvá od 11 do 18 hodin.

Zámecká oranžerie v Raduni

Opravdu rušno bude také v okolí Vrbna pod Pradědem. O víkendu se tam totiž jede mezi Karlovicemi a Pustou Rudnou Mezinárodní závod automobilů do vrchu – Vrbenský vrch. Tréninky startují po oba dny už v 8 ráno, samotný závod pak začíná ve 12 hodin. V sobotu večer návštěvníkům navíc zahrají revivalové kapely ABBA či Kabát.

Fajné léto s malou i velkou párou můžete v sobotu prožít na Osoblažsku. Velký parní vlak startuje z Třemešné v 10:45 hodin, na nádraží v Osoblaze je pak od 12 hodin připraven pro děti funkční model parní lokomotivy.

Vagóny osoblažské úzkokolejky

Tajemství, o kterých se nemluví. Přesně taková vám v sobotu prozradí průvodkyně rodným domem Františka Palackého v Hodslavicích. Chcete-li je znát, vydejte se tam mezi 10. a 16. hodinou.

Zamíříte-li na zámek ve Fryštátě, potkáte tam Tři mušketýry. Při prohlídce jednotlivých komnat sehrají návštěvníkům scénky ze svého rušného hrdinského života. Prohlídky začínají v 10 a končí v 17 hodin.

Dolní Lomná pak láká na Vozatajské závody. Slavnostní zahájení tohoto mezinárodního turnaje koňských povozů a kočárů proběhne od 12 hodin u Lomňanského muzea.

A zveme vás i na hrad Starý Jičín. Ten v sobotu a v neděli ožije středověkou historií, tedy scénkami v podání historických skupin Adamantt a Strážci Karivné. Od půl osmé večer navíc na hradě vypukne Rej strašidel.

Neděle

Pokud se v neděli vydáte na Hukvaldy, můžete zažít nefalšovanou bitvu o hrad. Jak prožívali obléhání hradu řadoví vojáci? I to se dozvíte ve dvou časech, v 11 a ve 14 hodin.

Rytířské slavnosti Hukvaldy

A dobrá zpráva pro děti: V Ostravě začíná Pimprléto. O půl čtvrté odpoledne vypukne u Divadla loutek Jarmark loutkářských dílen, od tří a od pěti odpoledne navíc můžete vidět v amfiteátru pohádku Nedopečený koláček.

Krnovské hlavní náměstí se v neděli promění na Bleší trh. Pokud potřebujete něco ze své domácnosti prodat či naopak něco zajímavého koupit, stavte se mezi devátou a dvanáctou hodinou.

Výlet na Pustevny vám může zpříjemnit nejen návštěva expozice velkých pískových soch, ale také dravci  ze Záchranného centra v Hošťálkové. Ti budou k vidění na Stezce Valaška. Navíc si můžete zkusit vyrobit si něco ze surové vlny.

V bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku se můžete zaposlouchat do tónů varhan. Pravidelný prázdninový koncert z cyklu Půlhodinka s varhanami začíná v neděli v 16 hodin.

Na 75. ročník Včelařských slavností jste zváni do Hradce nad Moravicí. Začátek je ve 13 hodin v hasičském areálu v Kajlovci.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio