Tiskli jsme a tisknem

18. červen 2002

Národní technické muzeum dnes představuje výstavu Tiskli jsme a tisknem, která je prvním krokem k vybudování nové stálé expozice Kněhtlačitelství - umění pomocná a příbuzná.

Do začátku druhé světové války byly v Národním technickém muzeu vystaveny kvalitní sbírky z oboru tiskařství. Od té doby se v muzeu konalo se jen několik krátkodobých výstav z tohoto oboru. Sdružení polygrafů se tak ve spolupráci s muzeem rozhodlo vybudovat stálou expozici ze zdejší polygrafické sbírky, která obsahuje řadu unikátních předmětů: dřevěný knihtiskový lis z konce 17. století, první rotačku, která se používala na našem území z roku 1876 i s plány, krásnou sbírku litografií z 19. století a mnoho dalšího.

Knihtiskový lis z konce 17. století

Vzhledem k tomu, že vybudování expozice je díky restaurování sbírkových předmětů a v neposlední řadě i obstarání financí na náklady spojené s jejich vystavením dlouhodobou záležitostí, byla uspořádána výstava, která má ukázat, co se doposud udělalo, a upozornit na sbírku, která se pro tento účel koná. Výstava seznamuje s jednotlivými technologickými částmi přípravy tiskovin, naznačuje jejich vývoj od počátků do konce jejich používání (litografie) nebo do současnosti (tvorba písma, ofset), v neposlední míře propaguje současné úspěšné firmy, které se hlásí k tradici tohoto řemesla. Vystaveny jsou i sbírkové předměty, se kterými se počítá do budoucí expozice a které nejsou v dobrém stavu a restaurátorský zásah potřebují.

Výstava potrvá do 8. září.

Spustit audio