Tlak dnešní doby v singlových novinkách interpretují Branko's Bridge, Q a Baby Queen

1. listopad 2023

Tuzemská kapela Branko's Bridge se po tříleté odmlce vrací s novým post-punkovým singlem I FEEL FINE, kterým oznamuje vydání svého debutového alba. Floridský hudebník Q otevírá novou etapu kariéry i života, klubovější náladu nastoluje serpentwithfeet a duo Thy Slaughter, složené ze zakladatelů labelu PC Music, nabízí dvojsingl, z kterého vybíráme If I Knew. Novinkovou selekci Radia Wave zdobí i synťáky a zpěv Baby Queen nebo Britka Birdy s písničkou Automatic. I FEEL FINE!

serpentwithfeet - Damn Gloves ft. Ty Dolla $ign & Yanga YaYa

Credits: Blair Simms, Josiah Wise, Tyrone Griffin Jr., Yanga Madlala
Label: Secretly Canadian
A
lbum: Damn Gloves ft. Ty Dolla $ign & Yanga YaYa single

Enigmatický R&B zpěvák s operními kořeny serpentwithfeet ohlásil novou desku Grip, která vyjde v polovině února příštího roku. Uvádí ji klipový singl Damn Gloves, který s ním produkoval Nosaj Thing a hostují v něm Ty Dolla $ign a Yanga YaYa. Serpentwithfeet se v něm ve své kariéře dostává asi nejblíže současnému rapu a klubové hudbě. „Nechtěl jsem propásnout tuto šanci oslavit můj pás v jeho rukou,“ prohlásil zpěvák stroze na svých sociálních sítích při vydání singlu a nejspíše odkazuje k refrénu, ve kterém zpívá o tom, že by svého milého „chtěl držet blíže než rukavice.“ O vydání desky, která bude skládat poctu „duchu a kouzlu černého queer nočního života" se postará indie label Secretly Canadian a bude to jeho první počin od předloňské desky DEACON.

Baby Queen - I Can't Get My Shit Together

Credits: Arabella Latham, Edward James Carlile, Max Wolfgang
Label: Polydor Records
Album: I Can't Get My Shit Together single

Jihoafrická hudebnice Baby Queen má za sebou úspěšné EP Medicine a mixtape The Yearbook. Aktuálně se chystá na vydání debutového alba Quarter Life Crisis, které publikum napjatě vyhlíží. Magazín Pitchfork ho zařadil dokonce na seznam nejočekávanějších desek roku 2023. Jak už název napovídá, hudebnice se s výraznou náloží sebeironie pouští do každodenních problémů chaotického života před třicítkou. Sebemrskačský popový banger I Can’t Get My Shit Together zachycuje sisyfovskou cestu za tím stát se úspěšnější, organizovanější a psychicky vyrovnanější verzí sama sebe i tragikomický rozměr zjištění, že svůj potenciál na maximum možná prostě vyždímat nemůžeme.

Branko's Bridge - I FEEL FINE

Credits: Daniel Král, Jonáš Verner, Vojtěch Vácha
Label: Space Tape
Album: I FEEL FINE single

„Předstíráme, že je všechno v pohodě, zatímco se uvnitř hroutíme jak domky z karet,” říká ke comebackové písni kapely Branko‘s Bridge její frontman Vojta Vácha. Po tříleté odmlce se tuzemská parta vrací s poutavým post-punkovým singlem I FEEL FINE a ukazuje, že i když mají o jednoho člena míň, hraje jim to pořád stejně dobře. Punkové kytarové riffy a zvučný vokál doplňuje palčivý text, který podtrhuje fenomén, jež je členům kapely dobře známý – téma vyhoření, nejasné budoucnosti a skličující tlak dnešní zrychlené doby. Branko’s Bridge, kteří se účastnili třeba exportní soutěže Czeching 2019, novým singlem oznamují i vydání dlouhohrajícího debutu Hobby Horse Cowboy. Ten by měl vyjít v první polovině roku 2024. Singl doplňuje i poutavý klip, v němž členové kapely ztvárnili role „vyhořelců” a natáčel se mimo jiné v ikonických prostorách napůl zchátralé Kuželny Albertov.

Q - Hello

Credits: Q Marsden
Label: Columbia
Album: Hello single

R&B zpěvák a songwriter Q Marsden, vystupující pod písmenem Q, bude nejspíše na letošní rok vzpomínat jako na ten průlomový. Třiadvacetiletý rodák z Floridy letos vydal EPčka Not Alone a Understand, která následně spojil do alba Soul,PRESENT distribuovaného velkou nahrávací společností. Hello je připomínkou nové etapy jeho kariéry i života, v písni zachycuje éru depresí, které ho sužovaly, ale i jejich překonání. „Teď je na čase vyjít ven a být jen sám sebou. Ahoj.“ Q vyrostl v hudební rodině, jeho otec je ceněný reggae producent, zatímco jeho matka nahrávala klávesy pro dancehallové hudebníky. Jeho rodiče ho ale údajně k hudbě nevedli, Q se musel všechny producentské triky naučit sám a největší školou mu prý byl poslech Drakeovy desky Nothing Was The Same z roku 2013.

Thy Slaughter - If I Knew

Credits: Alexander Guy Cook, Finn Keane
Label: PC Music
Album: If I Knew single

Label PC Music sice ohlásil, že spolu s koncem letošního roku ukončí i sám sebe, přesto svému fanouškovstvu ještě servíruje poslední radosti. Otec zakladatel A. G. Cook společně s producentem Easyfun pod společným pseudonymem Thy Slaughter vydali po osmi letech společný dvojsingl. Do rotace nasazujeme jeho polovinu s názvem If I Knew, romantický banger s hostující zpěvačkou Alaskou Reid o lásce, za kterou stojí bojovat.

Birdy - Automatic

Credits: Dan Priddy, Gabe Simon, Jasmine Van Den Bogaerde, Mark Crew
Label: Warner
Album: Portraits

„Po pěti letech práce na předchozí desce, která byla emocionálně velmi intenzivní, se Portraits zrodila z popela s naléhavostí, kterou jsem předtím necítila. Snažila jsem se vytvořit něco, co by odráželo příliv energie ve mně; nadchla mě směs syntetických a akustických zvuků a našla jsem spoustu svobody a radosti, když jsem se pustila do nového zvukového vesmíru, o kterém jsem si dřív myslela, že v něm nikdy nemůžu autenticky existovat,“ říká o své páté desce britská sedmadvacetiletá hudebnice Birdy. Právě z ní pochází novinka Automatic, kterou přidáváme do playlistu Radia Wave. Tu napsala společně s producenty Gabem Simonem, Markem Crewem a Danem Priddym. Milostnou píseň o tom, jaké to je, když jste na vážkách, zda se opravdu zamilovat, nebo opatrně zkoušet, jak to dopadne, představovala Birdy fanouškům už zpočátku roku na svém turné.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.