Tomáš Blodek zachránil bratra tím, že mu daroval kostní dřeň

21. říjen 2015

Je to už více než dvacet let, kdy po sérii zdravotních vyšetření lékaři zjistili, že tehdy sedmnáctiletý Jan Blodek trpí leukémií. Existovala jediná možnost – najít dárce kostní dřeně.

Volba logicky padla na Janovy nejbližší. „Mám dva bratry a oba okamžitě souhlasili s tím, že potřebnou dřeň poskytnou. Doktoři naštěstí zjistili, že máme velkou shodu s Tomášem,“ vysvětluje Jan.

Bratr Tomáš jeho slova potvrzuje. „Lékaři mi řekli, že darování kostní dřeně je poslední možnost, jak bratra zachránit. Nebylo nad čím přemýšlet. Já jsem byl šťastný, že jsem mu mohl dát šanci na život,“ říká Tomáš Blodek.

„Rizika prakticky žádná nejsou, a i kdyby byly, tak bych je samozřejmě podstoupil. Lidé dávají jiné orgány jako ledviny nebo játra,“ dodává.

Jan celou dobu věřil, že vše dobře dopadne. „Tehdy nám ani nedocházelo, co je to za nemoc, moc se o ní u nás nevědělo,“ říká vyléčený Jan, který dnes žije zcela normálně, chodí do práce, sportuje a má dceru.

Dnes se snaží lidem s leukémií sám pomáhat. „Když jsem se uzdravil, tak jsem se zapojil do organizace Haima. Snažíme se sehnat finanční pomoc a děláme i rekondiční pobyty pro děti, které tou nemocí projdou,“ popisuje.

Zároveň zdůrazňuje, že dárcovství kostní dřeně je velmi důležité. Až dvě třetiny nemocných totiž dárce v rodině nenajdou a jsou odkázáni na registry dárců. Najít shodu krve je ale velmi obtížné a platí proto jednoduché pravidlo. Čím víc dárců, tím větší šance na přežití nemocných. Více informací najdou dobrovolníci na stránkách Darujzivot.cz.

„Darovat někomu život můžou jen maminky a pak pár vyvolených, kteří darují orgány nebo krev se vzácnou shodou. Kdokoli takovou možnost má, měl by ji využít. Podobná šance už nikdy nemusí přijít,“ říká přesvědčivě Tomáš Blodek.

Spustit audio