Tomáš Kačo

hudební skladatel

Cesta Tomáše Kača, klavíristy vybaveného od přírody talentem a nezměrnou pílí, ale také skladatele, zpěváka a aranžéra, je úžasným příběhem splněných životních snů.

Své sólové recitály staví především na improvizaci, s níž rozehrává do neopakovatelných hudebních končin svůj jedinečný styl založený na fúzi klasiky, jazzu a tradiční romské hudby.

Tomáš Kačo, čtvrtý z dvanácti sourozenců, začal hrát na klavír v pěti letech, učil se ovšem zcela intuitivně a zákonitosti hry musel pochopit sám. K notám, stupnicím a technice se dostal ve dvanácti letech v hudební škole. Následovala studia na Janáčkově konzervatoři v Ostravě pod vedením renomovaného profesora Pavla Motlocha, kterého Tomáš Kačo považuje i za svého osobního mentora. K jeho stěžejním učitelům na pražské AMU patřil především profesor Ivo Kahánek. Peněžní výhru v soutěži mladých skladatelů pak „utratil“ za svou americkou šanci – za přijímací zkoušky na bostonskou hudební školu v Berklee, kterou dokončil už po dvou letech studia v roce 2017 a za oceánem zůstal. 

Díky otevřenému prostředí jedné z nejlepších světových škol soudobé hudby mohl začít vnímat svůj romský původ jako zajímavou odlišnost a přednost, což se promítlo i do programu jeho vyprodaného recitálu v Carnegie Hall v únoru 2018. V programu s podtitulem Gypsy Soul představil vlastní skladby a úpravy děl Johanna Sebastiana Bacha a Fryderyka Chopina.

Tomáš Kačo odehrál řadu recitálů v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Izraeli, ve Washingtonu či Los Angeles. Má za sebou dlouhodobou spolupráci s Idou Kelarovou, s níž v roce 2010 vydal album Romská balada, spolupracuje s řadou českých symfonických orchestrů, pro něž píše aranže. Jeho debutové album My Home vyšlo v roce 2018.

Tituly k prodeji:
Modlitba pro budoucnost

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz