Tradinář i Tradiář připomínají dávné tradice, ale dávají možnost zaznamenat i ty nové, říká nakladatelka

29. listopad 2023

Když v roce 2005 lišovská rodačka Martina Boledovičová zakládala nakladatelství Smart Press, věděla, že chce vydávat knihy českých autorů, které budou inspirací pro zdravý životní styl, osobní růst i přírodní zahradničení.

„Jsem ráda, že se nám to daří. Například takový Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska dává šanci do kuchyně vpustit tradiční pokrmy našich předků,“ říká maminka čtyř dětí.

„Jsem pyšná na to, že se na knižní pulty dostaly Tradináře, které připomínají nejen dávné tradice, ale také dávají možnost zaznamenat i ty naše nové, rodinné a osobní,“ dodává Martina Boledovičová.

Pro ni osobně bylo inspirací dětství se svobodným pobytem na venkově. Později se sestrou jezdily do Jihočeského muzea, kde nasávaly atmosféru lidového tvoření.

„Jsem ráda, že můžeme díky našim knihám inspirovat k návratu k původnímu smyslu vánočních i dalších svátků, které v průběhu roku zažíváme. A také vydáváme místo nějakého běžného diáře náš Tradiář. Ten pro rok 2024 je menší, aby se lépe vešel do kabelky,“ poznamenává s tím, že Tradiář má opět dvě obálky. Jednu ve stylu modrotisku, druhou pak s lučními květy. To prý proto, abychom si i v tom dnešním shonu mohli všichni připomínat krásu všedních dnů.

Rozhovor s Martinou Boledovičovou si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Pak ještě Slávka Nejedlá z Písku poradí, jak se třeba po dlouhé pauze vrátit za volant automobilu. K poslechu zve Mirka Nezvalová.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související