Trápí vás chrapot? Hlasivky namáhá šepot, křik nebo jejich nesprávná poloha. Tu lze najít jednoduše

23. únor 2024

Chrapot, sípání nebo jiné hlasové problémy, které nepatří do vašeho hlasového projevu, vás můžou zaskočit. Kdy by se vašim nezvyklým projevům měl věnovat lékař?

Někdy se tomu nelze ubránit a hlasivky namáháme až do ochraptění. Fotbaloví fanoušci to znají ze zápasů svých týmů, ochraptět ale můžeme i zpěvem na koncertě nebo u táboráku. Babské rady doporučují naordinovat si vincentku, šalvějový čaj, cibuli nebo čokoládu, která obsahuje alespoň 70 procent kakaa.

Pro ochraptělé herce a zpěváky bývá poslední záchranou návštěva foniatrie. „Některé chrapláky znějí přitažlivě, ale chraptění patří mezi poruchy hlasu. Chrapot je důsledkem toho, že hlasivky nesprávně kmitají, každá je jinak rychlá nebo kmitají pomaleji, nebo tam kromě hlasivek kmitá ještě hlen. Může tam být třes hlasu, dušnost, intonační nestabilita,“ vyjmenovává foniatr Libor Černý.

Na přetížených hlasivkách se můžou udělat polypy nebo uzlíky. „Když jsou dlouho přemáhané, mají na sobě dokonce mozol. Vznikne na nich nerovnost, je to jakási odřenina. Hlasu samozřejmě škodí také cigarety a někteří do změny svého hlasu vlivem cigaret investovali už opravdu hodně, a dokonce to dělají záměrně, protože mají pocit, že nižší poloha hlasu je atraktivnější,“ podotýká lékař.

Další příčiny chrapotu

  • Zánět dýchacích cest
  • Ochrnuté hlasivky (paréza – kdy ta jedna hlasivka nespolupracuje s druhou)
  • Alergie
  • Reflux, kdy návrat žaludečních šťáv může podráždit hlasivky
  • Nádor

Starší lidi překvapí zejména paréza, která vzniká náhle. Může být následkem řady jiných onemocnění, jako je agresivní virové onemocnění, parkinsonismu nebo roztroušené sklerózy. „Hlasivky mohou ochrnout také po úrazu krku nebo hlavy, kdy dojde k cuknutí krční páteří, a tím se změní neurologické zásobení v oblasti hlasivek,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Snímek simulace chrapotu. Silikon se k sobě lepí podobně jako zahleněné hlasivky

Jak si hlas nastavit vědomě

Hlasivky mohou být přetížené také v důsledku toho, že máte hlas v jiné poloze, než by měl být. „Hlasivky jsou pak stále přetížené a vy unavení. Ale když máte hlas nastavený správně, můžete mluvit celý den a nevyčerpá vás to,“ překvapuje lékařka. „Paradoxně nejvíc hlasivky namáhá šepot.“

Ideální polohu lze najít poměrně jednoduše. „Položte si ruku na hrudník, a jestli hmatem cítíte chvění hrudníku při mluvení, vaše poloha hlasu je správná. Když máte hlas položený výš nebo níž, chvění neucítíte.“

Jak pečovat o přetížené hlasivky

Po třech týdnech chraptění by měl člověk vyhledat lékaře. „U dětí je potřeba reagovat dřív. Zajděte na ORL už po týdnu, když dítě chraptí,“ doporučuje Kateřina Cajthamlová.

„Může se stát, že léčba zabere, ale vy přesto chraptíte. Týden po odeznění ostatních příznaků může chrapot přetrvávat v důsledku zahlenění. Pomáhají zábaly z teplých nastrouhaných vařených brambor, rýže nebo teplé cibule,“ radí lékařka. „Jedna babská rada říká užívat křen naložený v medu.“

  • Pomáhá zvlhčovat vzduch, hlavně v noci
  • Pít bylinkové čaje s medem
  • Hlasový klid, hlasová rehabilitace, moc nešeptat

Mohou časté záněty nosohltanu způsobovat problémy s hlasem? Může změnu hlasu způsobit přestěhování? Poslechněte si rady a doporučení doktorky Kateřiny Cajthamlové v záznamu pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio