Trojské vinobraní

17. září 2005

Památkově chráněná vinice sv. Kláry byla pravděpodobně založena v polovině 13. století za vlády Václava II. Co se ví s naprostou jistotou, je ta skutečnost, že 17. a 18. září 2005 v této části Botanické zahrady hl. města Prahy proběhne již tradiční Trojské vinobraní.

Tento víkend se stane oslavou celoroční práce v největší vinici pražské vinařské oblasti, která svou nynější podobu doznala v 70. letech. Od té doby se na zhruba třech hektarech vinohradu "zabydlely" převážně bílé moštové odrůdy jako Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Muškát moravský, Müller Thurgau a Rulandské šedé. Z červených odrůd pak Modrý Portugal. Pro stolní hrozny se zde pěstuje Chrupka červená a bílá a Královna vinic. V roce 2005 byl sortiment doplněn o rozsáhlou sbírku moštových a stolních odrůd. Protože si zdejší odborníci dali za cíl obsáhnout celý genofond, práce s vysázením nových odrůd ještě neskončila. V nejbližším období by na svahu nad Trojským zámečkem mělo mít své zastoupení až 80 moštových a stolních odrůd révy vinné. Ovšem s jejich sklizní lze počítat až za 3 léta.

Košíky s vínem

Rok 2005 byl pro trojské vinaře rokem průměrným. "Protože se podařilo vinici ochránit před obávanými chorobami i škůdci, nevznikly žádné ztráty. Ani počasí nepřineslo žádnou pohromu," shrnuje podmínky v končícím vinařském roce vedoucí vinice sv. Kláry Ing. Vladimíra Bahulová. Jak připouští, chybělo více slunečných dnů, které by pomohly hroznům rychleji dozrát: "Alespoň doufáme v teplý podzim." Dá se očekávat, že v letošním roce bude sklizeň hroznů stejná jako loni, tedy 12 tun. Víno z trojské vinice, zpracované ve vinařství Chloumek na Mělníku patřící České zemědělské univerzitě v Praze, bude možno zakoupit pouze ve vinotéce sv. Kláry, která je součástí Botanické zahrady.

Vinice sv. Kláry

Trojské vinobraní začne v sobotu 17. září (od 9 do 22 hodin). Tento den je vyhrazen ochutnávce českých a moravských vín a burčáku. K dobré pohodě zahraje Cimbálová muzika Jiřího Čiháka. V neděli 18. září (od 9 do 19 hodin) se dostane na vína zahraniční. Po oba dny budou k mání speciality ze staročeské kuchyně.

Přijďte pobýt, ochutnat a popít do malebného prostředí vinice, která nabízí jednu z nejkrásnějších vyhlídek na Prahu! A dojde i na písničku: "Vinohrady, vinohrady, dobré vínko dáváte..." - tu přece určitě znáte!

Botanická zahrada Praha

Spustit audio