Týden očima Petra Schwarze: Sítě, drzosti a nešťastný holub

3. únor 2024

Svět je lapen do sociálních sítí, aktivně je podle analytické společnosti Meltwater používá už přes pět miliard lidí. Šéf Cermatu Krejčí zpočátku týdne ujišťoval veřejnost, že aby se při spouštění systému elektronických přihlášek na střední školy neopakovaly problémy ze spuštění mobilní občanky, systémy byly posíleny – a k excesům tedy nemá docházet.

Nakonec ale elektronické přihlášky v termínu spuštěny nebyly, protože se objevily problémy jiné. A tak přišla blamáž, o které ministr školství Bek a jeho úřad tvrdili, že nehrozí, a rychle zastínila předchozí Bekovo radostné oznámení, že jeho resort dostal z rozpočtu 4 miliardy navíc.

Čtěte také

Kůrovcová kalamita v Česku podle šéfa státních lesů Šafaříka skončila, vloni se už vytěžilo pouze stejně dřeva jako před ní. Prezident Petr Pavel jmenoval novým ústavním soudcem advokáta Milana Hulmáka, Ústavní soud má tak opět úplné obsazení.

Bezpečnostní radu státu za účasti prezidenta republiky seznámil ministr vnitra Rakušan s 33 návrhy svého úřadu na opatření, která mají po tragické střelbě na Filosofické fakultě zvýšit bezpečnost v zemi. Patří mezi ně například zavedení varovných SMS, které dostanou všichni lidé v dané oblasti, což ostatně není ve světě nic nového. Teď se ale bude ještě mezi jiným jednat o tom, kde na ta opatření vzít peníze.

Ať si nad drzostí některých neukroutíme hlavu

Vláda vyřadila z tendru na dostavbu Dukovan americký Westinghouse, protože nesplnil požadované podmínky, a zbylé dva uchazeče, francouzskou EDF a jihokorejský KHNP, vláda vyzvala, aby předložili nabídku ne na jeden blok jaderné elektrárny, ale rovnou na čtyři, jelikož to vyjde levněji.

Čtěte také

Někdejší aspirant na premiérský post, tehdejší sociální demokrat Michal Hašek, proslavený též pod přezdívkou „japonská kalkulačka“ pro i u nás neobvyklý počet funkcí, které najednou dokázal shromáždit, se vrací do politiky a posílí jako jmenovaný předseda jihomoravské organizace personálně poněkud nestabilní stranu PRO, organizátora demonstrací na Václavském náměstí, Jindřicha Reichla.

Ano, politik, který dokázal jedenáctkrát zalhat jen v jediném přímém přenosu, a to ještě tak, že se to hned provalilo, se jistě musí pro svou všestrannost této straně hodit. Do strany PRO, která má podle svého šéfa Reichla národně konzervativní orientaci, ale zároveň má být českou obdobou Ficova Smeru, který je aspoň podle názvu sociálně demokratickou stranou, vstupuje prý Hašek jako politik s levicově konzervativním viděním světa.

Nějak se nemohu zbavit asociací na známou lihuprostou, zaručeně alkoholickou limonádu Whiskola z české filmové klasiky, Whiskolu produkovanou firmou, kde padouch i hrdina jsou jedna rodina. A mimochodem, jedna ze zásadních konzervativních hodnot by měla být „Normální je nelhat“.

Čtěte také

Světové ceny potravin spadly podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství nejníž za poslední téměř tři roky, u nás jsou ceny potravin podle ministra zemědělství Výborného stabilizované, nemají ani stoupat, ani klesat. Evropští zemědělci pokračují v protestech, k francouzským, německým, polským či belgickým se přidali i portugalští či řečtí.

Lídři Evropské unie se na mimořádném summitu shodli na pomoci ve výši 50 miliard eur pro Ukrajinu, jen pár minut po zahájení schůzky přišla zpráva, že maďarský premiér Orbán už pomoc neblokuje. Izrael předložil důkazy, že přinejmenším 12 pracovníků úřadu OSN pro palestinské uprchlíky se zapojilo do teroristického útoku Hamásu, po provalení skandálu mnoho zemí přestalo tento úřad financovat.

U nás a na Slovensku začala kampaň Suchý únor, těsně před jejím začátkem naměřili policisté 4,67 promile alkoholu podle reakcí zdánlivě střízlivé řidičce, která ovšem nabourala plot ve Dvoře Králové nad Labem, spáči v jednom z plzeňských trolejbusů naměřili strážníci 5,5 promile.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Po osmi měsících byl v Indii osvobozen holub podezřívaný ze špionáže pro Čínu, ukázalo se, že je to ve skutečnosti závodní holub z Tchaj-wanu.

A v Rakousku neuspěla u soudu žákyně osmé třídy, která zažalovala svou školu kvůli tomu, že propadla z matematiky, vyšlo najevo, že znalosti opravdu nemá a navíc k přezkoušení přišla skoro o půl hodiny později. Ať si nad drzostí některých osob neukroutíme hlavu, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio