Udrž to! 7 dní pro planetu s Vltavou

Projektem Udrž to! Sedm dní pro planetu se Český rozhlas připojuje k Týdnu udržitelného rozvoje. I kulturní projekty můžeme vymýšlet s ohledem na udržitelné chování – Český rozhlas Vltava přináší inspirativní rozhovory s osobnostmi, kterým není lhostejná budoucnost.

PROGRAM

  • Mozaika v týdnu od 18. září 
    Příklady z různých oblastí kulturního provozu. Udržitelnost a ekologické natáčení na FAMU a ve filmovém průmyslu / rozhovory s A. Slovákovou a V. Šlajerem. L. Kašiarová a její pohled na divadelní produkce. Udržitelnost v nakladatelské činnosti / B. Baronová. Literárně – ekologické procházky městskou zelení pod patronací Městské knihovny v Praze. Návrhář J. Jelínek o recyklaci v kostýmní tvorbě.

  • 18. září / ArtCafé
    Stromy v ulicích 
    Jak se dá z metropolí a velkých měst udělat místo s příjemným klimatem? Alžběta Žabová si povídá o tom, jak konkrétně můžeme o přírodních prvcích ve městech přemýšlet a jak je plánovat s editorkou knihy O stromech v ulicích Kateřinou Vídenovou, Ondřejem Fousem, zahradním architektem a zahradníkem a političkou, aktivistkou a expertkou v oblasti ekologie Petrou Kolínskou.

  • 19. září / ArtCafé 
    Udržitelnost, ekologie a hudba
    Jak tyto pojmy zde skloubit dohromady u vydávání hudby i pořádání koncertů a festivalů? Znamená zhoršená ekologická situace, že přijdeme o fyzické nosiče a můžeme zapomenout na koncerty hudebních hvězd ze vzdálenějších koutů světa? Jaké jsou ekologické trendy v prvních partech hudebního byznysu a jak můžeme ekologii do hudby vnést na amatérské úrovni? O tom spolu budou mluvit Pavel Zelinka a jeho hosté.

  • 21. září / Akcent 
    Nerůst není nečinnost
    Pohledy z divadelního prostředí Anna Stránská, intendantka a expertka brněnského HaDivadla a Michaela Rýgrová, katedra produkce DAMU, vyučuje tam předmět Ekologie a udržitelný rozvoj v divadle, organizuje kurzy o udržitelnosti. 
  • 21. září / Radiodokument 
    V mongolské stepi uprostřed léta
    Nedaleko hranic s Ruskem a Čínou, potkal dokumentarista Jiří Slavičínský pastevce Čandrábala a jeho ženu Cerendolgor. Jejich stáda se potýkají se zhoršující se kvalitou pastvin a v celé oblasti v důsledku klimatických změn ubývá srážek a zvětšuje se sucho. Mongolsko navíc stále častěji postihuje ničivý dzud. Když po vyprahlém létě přijde v zimě sníh a tuhý mráz, jde dobytku o život a pastevcům o živobytí.

  • 22. září / ArtCafé
    Mokřady a bažiny
    Fenomén z pohádek i letních toulek, ale také ohrožené i neobyčejně hodnotné biotopy, kde se daří příběhům i nejrozmanitějším organismům. Jaký vztah, včetně bázně, si k nim skrze uchopování krajiny, ale i umělecké formy pěstujeme? Odpovědi bude hledat ArtCafé Terezy Liškové.

  • 24. září / Spirituála 
    s Matějem Senftem

Více o celém projektu Udrž to! Sedm dní pro planetu se dozvíte ve vysílání a také na webu udrzto.rozhlas.cz.

Antonín Pfeifer

Nejnovější články

Stránky