Ukrajinci si přejí, ať se Rusko prostě vypaří. Jednat s ním nikdo nechce, popisuje Krupař

27. únor 2024

Ukrajinští vojáci jsou na mnoha místech válečné fronty pod tlakem, o složité situaci mluvil i vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. Rusové po dlouhé době zaznamenali i viditelný úspěch, když dobyli město Avdijivka. „Pro mě je její ztráta velmi osobní. 24. února 2022, když začala ta plnotučná válka proti Ukrajině, jsem se probudil právě v Avdijivce. Cílem mé cesty bylo zjistit, co se tam děje,“ popisuje z Ukrajiny fotograf Stanislav Krupař.

Kvůli bezpečnosti nechce uvádět konkrétní místo, kde se právě nachází. V posledních týdnech ale navštívil ukrajinské základny v zázemí. „Přímo do Avdijivky jsem se už nedostal, ale mluvil jsem s ukrajinskými bojovníky, z nichž některé znám už několik let. A bohužel i během mého krátkého pobytu jich dost přišlo o život,“ uvádí.

Je tam ohromná sklíčenost, ale překvapuje mě, že ne odevzdanost a rezignace.
Stanislav Krupař o náladě mezi ukrajinskými bojovníky

„Během jednoho dne padlo několik bojovníků, které jsem dobře znal, a strašné bylo to, že jsme jejich smrt sledovali v přímém přenosu. Drony dnes živě přenáší dění na bojišti a my se jen bezmocně dívali, jak umírají. To je čerstvý a drtivý zážitek, který v sobě teď nosím,“ dodává.

Čtěte také

Družstvo čítající 24 vojáků například během jediného týdne přišlo o třetinu členů: „Je tam ohromná sklíčenost, ale překvapuje mě, že ne odevzdanost a rezignace. Slyšel jsem ale nářky na to, co zmohou odstřelovači proti artilerii. Unisono zní, že Ukrajinci nemají dost prostředků, aby se bránili: potřebují dělostřeleckou munici a drony,“ doplňuje s tím, že drtivou většinu ztrát způsobuje právě dělostřelectvo.

Ukrajinská armáda se prý potýká s dezercemi, často ale nejde o to, že by vojáci nechtěli bojovat. Spíš jsou natolik vyčerpaní a traumatizovaní, že si potřebují odpočinout. Bez povolení opustí jednotku, za pár týdnů se ale opět vrací a bojují dál.

Válka sbližuje

O vojácích, které poznal, mluví Krupař jako o přátelích – ve válečných podmínkách prý přátelství vznikají rychle a intenzivně.

Nikde jsem neslyšel, že by se (Ukrajinci) měli s Ruskem domluvit. Protože podle mého soudu tomu nikdo nevěří.
Stanislav Krupař

„To je možná na válce pro mnohé přitažlivé, ač to zní odporně, že tříbí charaktery a lidi neuvěřitelným způsobem sbližuje. Sdílí spolu vše, jsou na sebe absolutně odkázaní a neřeší malichernosti. A základem toho vztahu je, že jsi ochotný za mě položit život,“ vysvětluje.

Na novináře působící s ukrajinskou armádou se vztahují pravidla, co mohou a nemohou fotit a zveřejňovat. U Krupaře podle jeho slov mají jeho vojenští přátelé plnou důvěru v tom, že fotografie nezneužije či nepoužije necitlivým způsobem:

Čtěte také

„Netroufl bych si fotit vypjaté emocionální momenty u lidí, které neznám. Díky důvěrným vztahům si to můžu dovolit s lidmi, které znám. Ale jsou i chvíle, kdy nefotím a jen tiše naslouchám a pozoruji. Ale v zásadě se má fotografovat vše. Druhá věc je, jak se to má publikovat,“ zamýšlí se.

Ať se Rusko vypaří

Navzdory informacím, že ruské ztráty jsou až pětinásobné, ukrajinští vojáci o svých protivnících nemluví s pohrdáním. Jde prý o tvrdého nepřítele, který má v poslední době převahu v lidech i v technice.

„Mnozí z těch, které jsem potkal, by byli nejradši, aby Rusko prostě zmizelo z povrchu planety. Říkám jim, že to se nikdy nestane a že mír nejspíš nebude, dokud se v Rusku nezmění režim a nepřestane mít tyto krvelačné choutky. Ale do těchto disputací se se mnou nikdy nikdo nepustil. Říkají, ať se prostě Rusko vypaří,“ uvádí.

Stanislav Krupař, fotoreportér

Za poslední dva roky se zároveň nikdy nesetkal s názorem, že by se Ukrajina měla s Ruskem domluvit na příměří či míru. „Obávám se, že mi to posluchači neuvěří, ale nikde jsem neslyšel, že by se měli s Ruskem domluvit. Protože podle mého soudu tomu nikdo nevěří. A to se nestýkám jen s po zuby ozbrojenými vojáky, ani z obyčejných lidí to nikdo takto neformuloval,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související