Umýt soumary, vyčesat hřívy, obléct uniformy. Prachatické muzeum se chystá na další sezonu

6. březen 2024 08:51

Prachatické muzeum je sice zatím zavřené, ale to neznamená, že se uvnitř nic neděje. Právě naopak. Zaměstnanci finišují s instalací nových výstav, na nápor návštěvníků je třeba připravit i stálé expozice.

Monika Sobotíková a Lenka Kunová z Prachatického muzea oblékají figuríně hasičskou uniformu. „Připravujeme exponáty na výstavu o hasičích. Je potřeba je nějak důstojně prezentovat, a proto máme figuríny a oblékáme je tak, jako kdyby tady hasiči opravdu stáli,“ říká Lenka Kunová.

Péči je nutné věnovat i soumarům ze Zlaté stezky. Ti jsou totiž celou sezonu venku. „Jsou součástí venkovní expozice, až když přijdou první mrazíky, stěhujeme je do interiéru. A potom je nutná také důkladnější údržba – umýt, přišít oblečení, pokud je potřeba, vykartáčovat oděvy, dolepit hřívy koním, vyčesat, odehnat pavouky,“ popisuje Lenka Kunová.

Archeolog Prachatického muzea Jindřich Vágner připravuje novou expozici. „Budeme tady mít výstavu věnovanou hasičům v okrese Prachatice. Teď jsme ve fázi příprav, svážíme předměty a instalujeme je do vitrín,“ uvádí.

Sám je starostou sboru dobrovolných hasičů v Jámě. „K hasičům mám blízko odmala, od dětství se tomu věnuji. V naší rodině je už asi čtvrtá generace hasičů, to je něco, co u nás potká snad každého,“ komentuje.

Výstava Historie hasičstva v okrese Prachatice zahájí letošní sezonu v Prachatickém muzeu. Vernisáž se uskuteční 21. března, expozice bude k vidění do 9. června.

Spustit audio

Související