Úplatkářská kauza na plný plyn

30. září 2004

Vše ukazuje na to, že blížící se volby do krajských zastupitelstev a do senátu pozvolna ovládají domácí dění. Ve čtvrtečním vydání deníku Dnes si předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek stěžuje na policii, která se prý jeho stranu pokouší právě před volbami poškodit známou "kauzou Kořistka". Šéf ODS mimochodem tvrdí, že má odposlouchávaný telefon, přičemž nyní je v souvislosti s úplatkářskou aférou tento odposlech legalizovaný, ale policie jej prý provádí "v podstatě" od chvíle, kdy Topolánek usedl do předsednického křesla nejsilnější opoziční strany. Což je poměrně silná káva.

Připomeňme ovšem, že aspoň navenek vyhlíží zmíněná aféra nepříliš příznivě pro ODS a to - aspoň doposud - bez nějakého podezřelého policejního přičinění. Poslanec Unie svobody Kořistka byl ochoten absolvovat test na detektoru lži - jako vůbec první český politik - a v palbě otázek předminulý týden uspěl. To by sice u případného soudu nehrálo roli, ale vyšetřovatelé k tomu mohou přihlížet a Kořistka jasně zabodoval. Především proto, že vyslanci předsedy ODS, kteří měli koaličnímu poslanci v létě nabízet desetimiliónovou odměnu pokud bude hlasovat proti programovému prohlášení Grossovy vlády, tedy lobbista Jan Večerek a Topolánkův asistent Marek Dalík, zkoušku na detektoru lži naopak odmítají. To - chtěj nechtěj působí skoro jako přiznání viny a jejich návrh na konfrontaci s Kořistkou vypadá spíš směšně, neboť by šlo jen o planý střet dvou protichůdných tvrzení.

Celou kauzu vlastně odstartoval sám Topolánek podřeknutím se reportérům MF Dnes: myslil prý, že by Kořistka mohl být slabším článkem koalice a tak za ním poslal vyjednavače, aby zjistili, jak se věci mají. Žurnalisté vzápětí zavolali Kořistkovi a možná i naznačili, že o schůzce s Topolánkovými lidmi vědí něco víc. Kořistka pak po určitém váhání připustil - byly mu nabízeny jak diplomatický post a tak především peníze. A novináře žádal, aby informaci nezveřejňovali. Ti mu to sice slíbili a pak se rozhodli jinak, neboť se jim zdálo, že jde o obecně závažnou věc. Mimochodem - to je nyní předmětem širší diskuse české žurnalistické obce.

Na Kořistku se to nejprve všechno sypalo. ODS na něm nenechala nitku suchou a jako nedůvěryhodného člověka jej dokonce charakterizoval prezident Klaus, což bylo dost překvapivé. Ale i ti, kdo si o praktikách politické scény nedělají iluze, Kořistkovi vyčítali, že se měl pokusit takříkajíc "chytit lupiče za ruku". Tedy říci, že si nabídku musí rozmyslit a nechat se od policistů na příští setkání vybavit nahrávacím zařízením. Když si odmyslíme nepříjemnou roli bezmála policejního provokatéra, není vůbec jisté, zda by to fungovalo. Údajní korupčníci by přece mohli něco zavětřit a radši se úplně stáhnout.

Přesto se zvolna začala karta obracet. ODS sice dál říkala, že staronová vláda stojí na lháři, ale ve vedení strany to bublalo a Topolánek si vysloužil kritiku za svévolnou akci, byť by v ní o korupci nešlo. Zdálo se, že se kauza hodí předsedovým rivalům. Nejznámější z nich, šéf poslanecké frakce Vlastimil Tlustý začal říkat, že pokud strana neobhájí ve volbách všechny hejtmanské posty, mělo by se začít uvažovat, zda je Topolánek ideálním lídrem pro sněmovní volby roku 2006. To, že Dalík a Večerek nechtějí na test pravdomluvnosti a Kořistka v něm obstál, je samozřejmě pro Topolánka přinejmenším nepříjemné. A když tedy přichází s podezřením, že jej policie odposlouchává, leckdo v tom může vidět snahu odvést pozornost od podstaty případu. A to pozoruhodně načasovaně. Obvinění ministerstva vnitra, kde podle hlasů z ODS působí už od Grossových časů skupina pracující na politickou objednávku, totiž přichází v tentýž den, kdy vyšetřovatelé překvapivě zadrželi Dalíka s Večerkem, podle zatím dostupných informací na základě Kořistkovy výpovědi a nějakých dalších, blíže neupřesněných svědectví.

Policejní akce potom totiž zapadá do obrazu čerstvě kresleného ODS. Například místopředseda strany Petr Nečas se rovněž podle čtvrtečního vydání MF Dnes domnívá, že (cituji): "nynější premiér rozmístil své lidi do policejních složek tak, aby je měl buď pod kontrolou, nebo je přímo ovlivňoval. Někteří jsou těsně spjati s touto vládou." A Nečas dodává, jako by to bylo každému jasné: nový ministr vnitra František Bublan je "Grossovým člověkem a vyšetřování ovlivňuje." To ministr samozřejmě popírá. O případu prý mluví - tak jako o jiných kauzách - s policejním prezidentem Kolářem a informace má tedy jen od něho. To ovšem není odpovědí na otázku, proč se ke korupční aféře vůbec veřejně vyjadřoval. Lépe by asi bylo nechat vyšetřovatele v tichosti pracovat, byť pod mediální palbou ODS.

I když by se by vládní koalici asi představa šéfa hlavní opoziční strany jako aktéra úplatkářského případu musela zamlouvat, těžko si automaticky myslet, že jde o politickou zakázku. Ministra Bublana, bývalého chartistu s pověstí bezúhonného muže, si veřejnost také s ničím podobným nespojuje. Zatímco Dalík s Večerkem se naopak nejeví moc nedůvěryhodně. Zdání ale samozřejmě není podstatné, rozhodující musí být důkazy. Pokud policisté nějakými disponují, těžko jim postup v kauze vyčítat. Případné provinění obou zatčených nadto ještě nemusí znamenat, že nabídky Kořistkovi učinil předseda Topolánek. Dalík i Večerek mohli docela dobře jen šíbrovsky tlachat. Jim pak jako spolupachatelům činu trestného vůči veřejnému činiteli hrozí rok až pět let vězení. Zatím jsme v české politice nic podobného nezažili a důsledky případného prokázání viny tedy ani nelze odhadovat. Kauza ale možná jako už bývá, skončí do ztracena na nedostatek důkazů a výsledkem bude jen hlučná předvolební kanonáda, na níž veřejnost nebude příliš reagovat.

Spustit audio