Úřady ve Wu-chanu nařídily nové testování všech 14 milionů obyvatel, informuje hongkongský list The South China Morning Post

13. květen 2020

K testování, což je bezprecedentní krok, se čínské úřady rozhodly poté, co o víkendu zaznamenaly šest nových případů nákazy v jednom z obytných bloků ve městě, který se stal epicentrem nemoci.

Wu-chanské úřady zaznamenaly první nakažené od 3. dubna, kdy se z covidu-19 vyléčil poslední tamní pacient. Následné testy v tom samém komplexu budov prokázaly nákazu u dalších pěti lidí. Ve Wu-chanu se podle čínských úřadů nakazilo koronavirem od loňského prosince přes 50 tisíc lidí. Skoro 4 tisíce z nich podle čínských statistik zemřelo.

Evropa se bojí druhé vlny 

Téma druhé vlny nákazy rozebírá zpravodajský server Politico. Podle něj to budou sami Evropané, kteří mají po krk karantény a sní o dovolené u moře, kdo rozhodne o tom, jak velká druhá vlna pandemie bude.

Čtěte také

Není otázkou, jestli přijde, tvrdí podle Politica odborníci, ale jak se na ni mohou lidé a vlády připravit líp než v případě té první. Bezprostřední nebezpečí totiž plyne z uvolňování současných opatření. Jak říká šéfka Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí Andrea Ammonová, pokud je rozvolnění příliš rychlé a nedoprovází ho testování a trasování nemocných, dodržování rozestupů a mytí rukou, přijde další vlna velmi brzy.

Po uvolnění opatření zaznamenalo Německo nebo třeba Dánsko zvýšení reprodukčního čísla. Politico připomíná, že vědci pořád s jistotou nevědí, jestli si už infikovaní lidé vytvořili protilátky. A pokud ano, tak jak dlouho je ochrání. Stejně tak jim není jasné, jestli vystavení se jiným typům koronaviru, třeba tomu, který způsobuje nachlazení, vytváří proti covidu-19 imunitu.

Pandemie nemohla přijít v horší dobu, píše Politico. Blíží se léto a lidé přemýšlejí nad dovolenou. Odborníci nicméně varují, že stejně jako návrat z Alp roznesl nákazu v únoru, přílety od moře mohou vyvolat další vlnu onemocnění.

Latinská Amerika bojuje s virem

Zatímco v New Yorku a evropských metropolích počet obětí ubývá, devastující vlna nákazy zasáhla města v Latinské Americe. Tématu se věnuje list The New York Times. Podle něj je ohnisko v Jižní Americe jedním z nejhorších na světě.

Čtěte také

V Latinské Americe situaci zhoršuje podfinancované zdravotnictví i hospodářské potíže. Pandemie tuto část světa zasáhla po dlouhém období ekonomické stagnace, kvůli které státy jako Ekvádor nebo Brazílie omezily množství peněz směřujících na zdravotní péči. Právě v těchto dvou zemích teď umírá nejvíc lidí v regionu.

V největším ekvádorském městě Guayaquilu v dubnu umíralo pětkrát víc lidí než normálně. Náhlý nárůst mrtvých byl srovnatelný s nejhorší situací v New Yorku. Stovky obyvatel Ekvádoru podle deníku The New York Times stále hledají těla svých příbuzných, kteří odešli do nemocnic a už nikdy se nevrátili.

Brazilská města zase rakve se zemřelými začala kvůli velkým počtům mrtvých ukládat do hromadných hrobů. Například v amazonském Manausu zaznamenali nárůst obětí srovnatelný s tím, co zažívaly evropské metropole Londýn a Madrid na vrcholu epidemie v Británii a ve Španělsku. V brazilském Manausu jen v dubnu podlehlo koronaviru skoro tři tisíce lidí.

Nigérie?

Za posledních asi šest týdnů uprchlo kvůli násilí ze severozápadní části Nigérie na 23 tisíc lidí. Zamířili do sousedního Nigeru. Počet uprchlíků se podle OSN od loňska ztrojnásobil. Informuje o tom zpravodajský server televizní stanice Al-Džazíra.

Čtěte také

Organizace spojených národů vyjádřila kvůli ozbrojeným útokům obavy nad zhoršující se bezpečnostní situací v oblasti. Proti ozbrojencům zasahuje nigerijské letectvo, které mezitím na severovýchodě země už desátým rokem potlačuje rebelii islamistických radikálů ze skupiny Boko Haram.

Nigérie kvůli šíření koronaviru, na který v západoafrické zemi zemřelo už 150 lidí, v březnu zavřela své hranice. Uprchlíky ale do sousedních států pouští. Podle OSN je v Nigeru už víc než půl milionu běženců, kromě Nigérie přicházejí také z Mali a Burkina Fasa.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související