Úspěch ČVUT. Jejich tým jako jediný na světě získal dodatečné financování v robotické soutěži

18. prosinec 2020

Pražské České vysoké učení technické (ČVUT) má za sebou další výrazný úspěch. Organizátoři nejprestižnější robotické soutěže na světě – americká vládní agentura DARPA – poslali v těchto dnech na účet elektrotechnické fakulty v přepočtu asi 32 milionů korun.

Touto vysokou sumou chtěli organizátoři soutěže jednak ocenit dosavadní práci studentského týmu a také jej motivovat pro finále. Prvního kola soutěže se škola zúčastnila loni v srpnu a se svými roboty tehdy zazářila. V celosvětové konkurenci skončila na třetím místě.

Čtěte také

Prestižní soutěž, ve které jde o asistenci robotů a lidí při průzkumu podzemí, má mnoho pravidel a dvě kategorie ocenění. O vyšší odměny bojují týmy, které od organizátorů nedostaly na vývoj robotických systémů finanční podporu. A to byl donedávna případ i pražské ČVUT.

Škola každou cestou svého zhruba desetičlenného týmu riskovala, že se jí nevrátí ani bezmála milionový náklad na zámořský pobyt soutěžících. Od teď už ale s penězi problém nebude.

„My jsme jediný tým na světe, který dostal to dodatečné financování,“ upozorňuje šéf tuzemského družstva Tomáš Svoboda s vysvětlením, že DARPA původně vytipovala několik laboratoří, které pro účast v soutěži podpořila a následně otevřela klání i pro nesponzorované týmy. Ty si mohly financování vysloužit v průběhu boje a ČVUT se zadařilo.

Na nákup strojů od Boston Dynamics

Finále soutěže je naplánováno na podzim 2021. Kromě cestovních nákladů a vývojářských prací postgraduálních studentů budou vědci hradit i náklady na nejmodernější techniku. Kromě dronů chtějí pořídit například i tři stroje od Boston Dynamics, známého výrobce pokročilých samostatných robotů.

„Jde o čtyřnohé roboty velikosti většího psa. To je opravdu první komerčně dostupný a vyráběný robot, jehož primární oblastí aplikací je autonomní nebo alespoň poloautonomní provoz,“ říká Svoboda.

Cena jednoho se po přepočtu na koruny pohybuje zhruba kolem milionu a půl. Pokud by stroje škola pořídila, byla by v našem regionu úplně první. Teď jde o to, aby účast v prestižní soutěži nezhatila tuzemská byrokracie:

„I když peníze přichází odjinud než z českého rozpočtu, tak my jako škola musíme podstoupit standardní, poměrně složité výběrové řízení. Samozřejmě jsme začali ihned.“

Čechům se v robotické soutěži opravdu daří. Kromě ČVUT se účastní i tým Robotika. V posledním – virtuálním – kole skončili druzí jmenovaní na celkovém čtvrtém místě a porazili mimo jiné i tým ČVUT.

Poslechněte si celou reportáž Petra Kološe.

autor: Petr Kološ
Spustit audio

Související