Už rok a půl stojí stavba velkého poldru v Kutříně na Chrudimsku

11. září 2023 08:10

Staveniště u Kutřína na Chrudimsku zůstává prázdné. Vloni na jaře se tam zastavily práce na velkém protipovodňovém poldru za stovky milionů korun. Původní dodavatel skončil a nového zatím investor, kterým je Povodí Labe, nevybral. Jisté je, že se tak celá stavba výrazně opozdí.

Původní dodavatel pracoval na poldru zhruba rok. Potom se ale dohromady sešly dvě komplikace. Začala vlna zdražování, stouply ceny stavebních materiálů, paliva, v podstatě všeho, co bylo v Kutříně potřeba.

Druhou velmi výraznou komplikací bylo zjištění, že nedrží podloží. Tedy, že materiál ve svahu a na místě hráze má jiné složení, není tak pevný a musí se změnit technické řešení. Nakonec to dopadlo tak, že se investor a dodavatel dohodli na ukončení smlouvy.

Zakázka má zásadní změny

Čtěte také

Zakázka na dokončení poldru byla vypsaná už vloni na podzim, ale zatím nemá žádný výsledek. Samotné zadání ukázalo zásadní změny, a to technické. Betonová hráz, tedy hlavní část poldru, bude delší. Původně měla měřit 130 metrů, teď je to 146. A také se výrazně zvýšily ceny.

Původně měla stavba stát zhruba půl miliardy korun. Soutěž ale počítá s odhadem, že dokončení toho, co se nestihlo udělat, bude stát 800 milionů. Komise zatím vítěze tendru nevybrala a podle mluvčí Povodí Labe Hany Bendové je dost možné, že výsledek soutěže nakonec ostatní zájemci napadnou, tím se výběr ještě víc prodlouží.

Komplikace ovlivní termíny

Původně měla být stavba hotová na podzim příštího roku. Po přerušení prací investor předpokládal, že se termín posune o rok, ale to už taky neplatí. Firma není vybraná, staveniště je prázdné a kdy se do Kutřína stroje vrátí, není jisté. Každopádně na dokončení díla bude mít dodavatel zhruba tři roky.

Spustit audio

Související