V Bagru žil i sedmikilový sumec. Nádrž v českobudějovické Stromovce je vypuštěná, technici ji čistí

2. duben 2024 15:40

Zcela výjimečný pohled se teď nabízí lidem v Českých Budějovicích. Vodní nádrž Bagr v parku Stromovka je poprvé po desítkách let vypuštěná a pracovníci technických služeb ji čistí od naházených odpadků. Hlavním cílem je zlepšit kvalitu vody, která se v posledních letech výrazně zhoršovala. Město na projektu spolupracuje i s odborníky z Jihočeské univerzity.

„Nacházíme tady hodně PET lahví, míčků, plechovek,“ popisuje jeden z pracovníků technických služeb ze společnosti FCC u Bagru ve Stromovce v Českých Budějovicích.

Holinky navlékl také vedoucí městského odboru životního prostředí Radek Kyrian. „Budeme obcházet celou nádrž a snažit se ji vyčistit od lahví, hraček pro psy, dřeva, betonu a všeho, co se za léta nastřádalo. Odpadků je tu ale méně, než jsem čekal,“ říká.

Před vypuštěním bylo nutné z nádrže vylovit ryby. „Našli jsme tu třináct druhů dravých i býložravých ryb. Žil tu sedmikilový sumec, to byla největší odlovená ryba, pak nějací kapři, tloušti, karasi a další,“ dodává Radek Kyrian.

Město podle něj nyní připravuje projekty na částečné čištění přitékající vody pomocí rostlin. „Ty by mohly odebrat část fosforu, který přitéká z řeky Vltavy. Mohla by se pak zlepšit kvalita vody díky snížení dostupnosti fosforu pro fytoplankton, který je tady problematický,“ vysvětluje.

Nejrůznější zásahy na místě potrvají ještě několik let. Náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková ale připomíná, že vedení města rozhodně nechce z Bagru dělat koupaliště. „Jako veřejné koupaliště to nikdy fungovat nebude. Tohle je relaxační zóna a lidé oceňují tu veřejnou přístupnost. V režimu koupaliště už by to bylo za peníze, a to asi nikdo nechce,“ uvádí.

Kromě čištění teď ještě vodohospodáři opraví poškozenou výpusť Bagru. Nádrž v českobudějovickém parku Stromovka bude opět napuštěná do začátku letní sezóny.

Spustit audio

Související