V Bruselu otevřela česká kavárna. Představuje dílo architekta Josefa Hoffmanna

Pokud v příštích šesti týdnech zamíříte do Bruselu, můžete si přímo v historickém centru zajít do české kavárny. Projekt s názvem Café Hoffmann organizuje v belgické metropoli České centrum na počest architekta a designéra Josefa Hoffmanna. Na místě si můžete posedět třeba na klasických židlích podle Hoffmanových návrhů ze třicátých let nebo se zapojit do některého z tematických rukodělných workshopů.

„Díváme se na moderní interpretaci Hoffmannovy židle 811, kterou původně navrhl ve třicátých letech pro značku Tonnet,“ ukazuje Adam Štěch, kurátor, který společně s kolektivem Okolo podobu Café Hoffmann navrhl.

Josef Hoffmann měl obrovský rozptyl, věnoval se nábytku i šperkům

„Ta židle je nejtypičtější svou perforací. Je to vlastně překližka, která je jak na sedáku, tak na opěráku perforovaná kruhovými otvory. Její konstrukce je z ohýbané kulatiny, což je nejklasičtější technologie, kterou Michael Tonnet objevil, a Hoffmann s ní pracoval,“ popisuje.

Umění do posledního detailu

Josef Hoffmann je ve světě známý jako jeden z největších průkopníků moderní architektury a designu. Málokdo však ví, že se narodil v Čechách.

„Na českém území vytvořil řadu různých projektů, které nejsou zdaleka tak známé, jako jeho ikonické stavby ve Vídni nebo tady v Bruselu, kde postavil slavný palác Stoclet,“ vysvětluje Adam Štěch, proč se organizátoři rozhodli upozornit na Hoffmannovo propojení s českými zeměmi.

V kavárně je proto k vidění i menší výstava Hoffmannových děl. „Jsou to jeho architektonické projekty a pak také projekty, které Hoffmann navrhoval pro české firmy, respektive pro firmy, které byly aktivní na českém území ještě třeba za Rakouska-Uherska a potom během první republiky,“ upřesňuje kurátor.

Josef Hoffmann na archivních fotografiích

Josef Hoffmann své stavby tvořil v duchu takzvaného Gesamtkunstwerku, tedy totálního uměleckého díla, kdy architekti pro své domy navrhovali úplně všechno, a to v jednotném stylu. Věnovali se každému detailu od nábytku přes svítidla po dveře nebo zábradlí, přibližuje Adam Štěch, co ho na Hoffmannově tvorbě nejvíc fascinuje.

Vyrobte si klobouk nebo lampu

České centrum se bude v příštích týdnech snažit do kavárny přilákat návštěvníky různými akcemi. Začali třeba kurzem výroby klobouků. „Tato modistická technika je velice typická pro období Josefa Hoffmanna. Proto jsme zvolili tento typ workshopu,“ vysvětluje ředitelka centra Kristýna Halounová.

Projekt s názvem Café Hoffmann organizuje v belgické metropoli České centrum. Vpravo na snímku jeho ředitelka Kristýna Halounová

„Pozvali jsme lektorku Miroslavu Sochorovou ze Socho Hats, která bude pracovat tradičními technikami. Bude učit, jak se tvarují klobouky na historických dřevěných formách a jak potom takový klobouk ručně dokončit,“ láká na kurz, ze kterého si každý účastník bude moct domů odnést vlastnoručně vyrobený klobouk nebo baret.

V příštích týdnech pak zájemci budou moct do Café Hoffmann přijít třeba na workshopy čalounění nebo výroby papírových svítidel.

autoři: Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související